Acum doi ani, când sculptura care Îl înfăţișa pe Domnul Iisus ca pe un om fără adăpost a stârnit controverse legate de ce este adecvat și ce nu în reprezentarea lui Christos, nimeni nu s-ar fi gândit că statuia va genera un astfel de răspuns pozitiv, precum cel la care asistăm astăzi.

Statuia a fost oficial amplasată în afara Catedralei episcopaliene „Sf. Pavel”, din Buffalo (New York), în urmă cu două săptămâni, iar răspunsul comunităţii locale a fost uimitor.

Bani, mâncare sau îmbrăcăminte și chiar flori au fost aduse de către cei care au dorit ca statuia să nu fie o simplă mustrare pentru trecători, ci au dorit și să răspundă la apelul la generozitate.

Artistul canadian Timothy Schmalz, cel care a sculptat statuia, intenţionase să le amintească trecătorilor că, asemenea persoanelor fără adăpost, nici Iisus nu a avut o casă a Lui. Observată de la distanţă, ar putea reprezenta pe oricine, însă o examinare de aproape permite identificarea rănilor crucificării, vizibile pe picioare.

Mișcaţi de imaginea unui Iisus fără adăpost, acoperit cu o pătură și recognoscibil doar după semnele piroanelor la picioarele dezvelite, oamenii au început să lase diverse donaţii lângă statuie.

Administratorii Catedralei „Sf. Pavel” le-au declarat jurnaliștilor de la AP că ei strâng obiectele donate și le transferă unei organizaţii locale care lucrează cu persoanele fără adăpost.

 

Alina Kartman
Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST. Are peste 9 ani de experiență în presa online din România și, atunci când nu scrie pentru ST, îmbină jurnalismul cu videografia și copywriting-ul la studioul KiteMedia.