Să fugi, ca să poţi crede

723

Anul 2013 a fost unul în care segmente întregi de populaţie creștină au fost nevoite să își părăsească ţara și căminul și să caute refugiu printre străinii care nu i-ar fi pedepsit pentru credinţa lor, așa cum riscau să fie pedepsiţi acasă.

Discriminarea, violenţa și abuzurile comise pur și simplu drept „pedeapsă” pentru oamenii care îndrăzneau să exprime sau să exercite altă credinţă decât cea majoritară au fost principalele manifestări ale persecuţiei de care au avut parte extrem de mulţi creștini în anul 2013. Cele mai mari deplasări ale comunităţilor religioase din istoria recentă au avut loc în anul care a trecut, notează un raport al Departamentului de Stat american, pe tema libertăţii religioase globale.

Victime nu au fost doar creștinii, ci și musulmanii sau budiștii. Jucând pe rând rolul de călău faţă de minoritarii de altă religie, fiecare dintre cei amintiţi au avut de suferit. Statisticile raportului ascund istorii de viaţă aflate într-un contrast tulburător cu traiul credincioșilor din ţările în care libertatea religioasă este apărată prin lege.

Iran

Povestea lui Ladan, o tânără care s-a născut într-o familie de musulmani din Iran, vorbește despre durerea de a privi cum celor dragi le este într-atât de mult limitat deptul la informaţie încât cei mai mulţi dintre ei nu au văzut în viaţa lor o Biblie. Pentru a schimba această stare de lucruri, Ladan a riscat închisoarea și chiar a plătit cu timp petrecut în carceră.

Siria

Cum au ajuns creștinii din Siria ţinta rebelilor revoltaţi împotriva regimului? Din promotori ai progresului și ai păcii, creștinii au ajuns să fie văzuţi drept partizani ai regimului autoritar sirian, ceea ce le-a atras dispreţul majorităţii. O familie de sirieni povestește dezamăgirea și teama pe care le-au simţit atunci când au văzut că prietenii lor necreștini încep să se poarte diferit cu ei și cum au realizat că este mai sigur pentru ei să părăsească ţara.

Sri Lanka

În Sri Lanka, nu doar creștinii sunt ţinta persecuţiilor, ci și musulmanii. Cei care orchestrează atacuri sunt călugări budiști care percep activităţile misionare creștine și funcţionarea lăcașurilor de cult islamice drept o ameninţare la adresa budismului.

Coreea de Nord

Hae Woo s-a convertit la creștinism după ce s-a refugiat împreună cu soţul ei în China. Cunoscând mai multe despre credinţa creștină, Hae Woo a ajuns la convingerea că mama ei, care decedase cu doi ani înainte de fuga lor, trebuie să fi fost și ea creștină, însă a ţinut totul secret, de frica autorităţilor nord-coreene, care au interzis orice formă de exercitare a unei orientări religioase.

China

O femeie din China, refugiată în SUA, a povestit celor care o ajutau să se integreze pe continentul american că a fost închisă de autorităţile chineze ca urmare a credinţei ei. A fost condamnată la muncă și, în consecinţă, a lucrat 6 ani la o fabrică de beculeţe de Crăciun, o sărbătoare pe care nu avea voie să o ţină.