Papa: Iisus nu a fost un revoluţionar politic

50

Violenţa în numele lui Dumnezeu este condamnată de Papa Benedict al XVI-lea în volumul al II-lea al cărţii Iisus din Nazaret. Liderul religios de la Vatican respinge ideea că Iisus Christos a fost un revoluţionar politic.

„Consecinţele crude ale violenţei motivată religios sunt prea evidente pentru fiecare dintre noi. Violenţa nu contribuie la ridicarea Împărăţiei lui Dumnezeu, a împărăţiei umanităţii", a scris suveranul pontif, conform AP.

Papa a subliniat că violenţa comisă în numele religiei sau în numele lui Dumnezeu „este instrumentul favorit al lui Antichrist, indiferent cât de idealistă ar fi motivaţia sa religioasă. [Violenţa] nu serveşte umanităţii, ci lipsei de umanitate."

Iisus nu a venit în lume ca un „distrugător". El a venit la oameni cu „darul vindecării", pentru a revela puterea lui Dumnezeu ca o „putere a dragostei". Christos a schimbat lumea tocmai datorită faptului că a separat religia de politică. „Această separare… a politicii de credinţă, a poporului lui Dumnezeu de politică, a fost posibilă, până la urmă, doar prin intermediul Crucii", a precizat suveranul pontif, conform telegraph.co.uk.

Lansarea cărţii este un „moment istoric" pentru că marchează o etapă nouă în analiza teologică a raportului dintre credinţă şi istorie, a declarat cardinalul Marc Ouellet, cu ocazia evenimentului lansării cărţii.

Noua carte a lui Benedict al XVI-lea a fost printată în 1.200.000 de exemplare, în 7 limbi. Urmează ca lucrarea să fie publicată şi în limbile greacă, coreeană, japoneză şi arabă. Editura americană care a publicat cartea Papei, Ignatius Press, a anunţat că au fost vândute 90.000 de exemplare încă înainte de apariţia cărţii.

Extrase din carte au fost prezentate publicului înainte de lansare, unul dintre detaliile care au atras atenţia presei internaţionale fiind exonerarea poporului evreu de acuzaţia că ar fi vinovat de moartea lui Iisus Christos.

Afirmaţiile Papei Benedict al XVI-lea despre distincţia dintre religie şi politică, despre faptul că Iisus nu a fost un revoluţionar în plan politic, sunt completate de Patriarhul Chiril al Bisericii Ortodoxe din Rusia, în opinia căruia implicarea Bisericii în politică este un lucru rău.

Biserica pierde „încrederea publicului" dacă devine un jucător politic. „Biserica are o singură modalitate să îi influenţeze pe cei puternici şi pe cei lipsiţi de putere, pe bogaţi şi pe săraci, pe cei educaţi şi pe cei mai puţin educaţi: predicarea Cuvântului lui Dumnezeu", a declarat Patriarhul Chiril, informează interfax-religion.com. Patriarhul rus şi-a exprimat speranţa că Biserica va rezista ispitei de a folosi mijloace politice şi seculare pentru atingerea propriilor scopuri.

Foto: telegraph.co.uk