SUA: Doar jumătate din pastori susţin Vârsta Tânără a Pământului

75

Un sondaj realizat la cererea grupului evanghelic BioLogos a descoperit că pastorii au vederi extrem de variate atunci când vine vorba despre relaţia dintre originea vieţii și știinţă, deși Vârsta Tânără a Pământului rămâne cea mai populară teorie.

 

BioLogos a făcut publice săptămâna trecută rezultatele unui sondaj realizat în 2012 de Barna Group, care a cerut unui număr de 743 de pastori protestanţi, din cadrul a diferite confesiuni creștine din SUA, să-și exprime viziunea cu privire la originea vieţii, scrie Christian Post.

Cifrele au variat destul de mult, în funcţie de câţiva factori. Pastorii din confesiunile tradiţionale au fost mai înclinaţi să accepte Evoluţionismul Teist, în timp ce pastorii charismatici sau baptiști erau, în mod covârșitor, creaţioniști, susţinând, de asemenea, Vârsta Tânără a Pământului. De asemenea, pastorii bisericilor mari erau mai predispuși să accepte Evoluţionismul Teist.

Conform sondajului, 19% dintre pastorii protestanţi și-au exprimat certitudinea că Pământul are mai puţin de 10.000 de ani și că Dumnezeu a creat viaţa în forma ei actuală, în șase zile a câte 24 de ore. 35% au afirmat că, în timp ce sunt complet de acord cu ultima parte a acestei afirmaţii, au anumite dubii cu privire la vârsta tânără a Pământului, însă susţin totuși această teorie.

În ce privește evoluţia, doar 3% au fost absolut convinși că Dumnezeu a creat viaţa folosindu-se de procese natural, precum evoluţia și că selecţia naturală explică apariţia de noi specii. Încă 15% dintre pastori au fost înclinaţi să accepte această variantă, exprimându-și însă un grad moderat de certitudine.

7% au ales varianta creaţiei progresive, conform căreia Dumnezeu ar fi creat viaţa în forma ei actuală într-o perioadă nedeterminată de timp, însă nu prin intermediul evoluţiei. 8% au înclinat către varianta Pământului Bătrân.

12 % dintre pastorii protestanţi s-au declarat convinși de faptul că Dumnezeu a creat lumea, însă au afirmat că nu știu cum.

Însumând cifrele, BioLogos a afirmat că majoritatea pastorilor – 54% – susţin Creaţionismul bazat pe Vârsta Tânără a Pământului, 18% sunt de acord cu Evoluţionismul Teist, iar 15% susţin Creaţionismul Progresiv.

Prin comparaţie, în cadrul populaţiei laice americane, 46% consideră că Dumnezeu a creat oamenii în forma lor actuală, 32% consideră că oamenii au evoluat în cadrul unui proces direcţionat de Dumnezeu, iar 15% consideră că Dumnezeu n-a jucat niciun rol în creaţie, reiese dintr-un alt studiu, realizat de Gallup, în 2012, pe 1.012 adulţi americani.