În penultima lună a anului cele cele mai importante evenimente au venit din continentul asiatic. Un summit G20 organizat pentru prima oară într-o ţară care nu e membră G8, eliberarea activistei San Suu Kyi din Burma, premiată Nobel pentru pace și cel mai grav incident din peninsula coreeană. Dezvăluirile Wikileaks și cartea cu un interviu al Papei încheie retrospectiva lunii.

Noiembrie 2010 – Luna „asiatică"

În noiembrie, Coreea de Sud a devenit primul stat care, deşi nu este membru G8, a organizat un summit al liderilor G20. Între 11 şi 12 noiembrie, Coreea de Sud a avut ocazia să arate că a depăşit crizele economice din anii '90 și este o putere economică a lumii. Summitul G20 a fost comentat în presa locală drept cel mai semnificativ eveniment care a avut loc, la Seul, de la Jocurile Olimpice din 1988.

Activista Aung San Suu Kyi, lideră a opoziţiei din Burma, a fost eliberată în seara zilei de 13 noiembrie din arestul la domiciliu. Laureată a Premiului Nobel pentru Pace, Suu Kyi s-a aflat în arest în ultimii 7 ani. Preşedintele Barack Obama a numit-o „eroină", iar premierul britanic David Cameron a declarat că Suu Kyi este „o sursă de inspiraţie". „Libertatea de exprimare este temelia democraţiei", a spus activista în faţa celor peste 10.000 de persoane care s-au adunat să o asculte.

Coreea de Nord a bombardat pe 23 noiembrie insula Yeonpyeong care îi aparţine Coreei de Sud. Incidentul a provocat la nivel internaţional reacţii de condamnare a Coreei de Nord. Doi soldaţi sud-coreeni şi-au pierdut viaţa şi alte 16 persoane au fost rănite. Evenimentul a fost considerat de Secretarul General al ONU, Ban Ki-Moon, „cel mai grav incident de la sfârşitul Războiului Coreean încoace". Preşedintele Coreei de Sud a declarat că gestul Phenianului este „de neiertat", iar Casa Albă a criticat atacul şi a reafirmat legăturile strânse dintre Washington şi Seul. Ulterior, armatele americană şi sud-coreeană au efectuat împreună, în zonă, o serie de exerciţii militare.

Site-ul Wikileaks a început să publice, în 28 noiembrie, o parte din cele peste 250.000 de documente diplomatice americane, dintre care 100.000 sunt catalogate „confidenţiale" sau „secrete". Ministrul italian de externe, Franco Frattini, a catalogat publicarea documentelor drept un „11 septembrie al diplomaţiei mondiale".

Cartea lunii: Light of the world: The Pope, the Church and the Signs of the Times conţine o serie de interviuri realizate de Peter Seewald cu Papa Benedict al XVI-lea. Cartea a stârnit dezbateri cu privire la afirmaţiile Papei despre folosirea prezervativelor.