Premiile Nobel acordate în 2010 au certificat schimbarea mersului vieţii pe planeta noastră. Între cei premiaţi au fost descoperitorii primului material bidimensional (fizică), părintele fertilizării in vitro (medicină) și un disident chinez arestat (pace).

Octombrie 2010 – Luna Premiilor Nobel

Premiile Nobel acordate începând cu 4 octombrie au certificat o schimbare în cursul vieţii pe planetă. Premiul pentru fizică a recunoscut eforturile depuse de doi fizicieni în descoperirea grafenului, primului material bidimensional. Grafenul va revoluţiona tehnica, electronica şi telecomunicaţiile, aşa cum polimerii au făcut-o în secolul trecut.

Premiile care au generat controverse au fost însă Nobelul pentru Medicină şi Nobelul pentru Pace. Primul i-a fost acordat lui Robert G. Edwards, părintele fertilizării in vitro, iar gestul Academiei suedeze a generat proteste din partea marilor biserici creştine de la Vatican şi Moscova. Acordarea Premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez Liu Xiaobo a născut cele mai multe reacţii. Gestul ţărilor occidentale de sprijin şi de încurajare a lui Liu Xiaobo, arestat şi condamnat pentru subminarea puterii de stat, a fost considerat de China un afront. Autorităţile chineze au exercitat presiuni asupra mai multor ţări pentru ca acestea să boicoteze evenimentul decernării Nobelului pentru Pace.

Luna octombrie a debut în Europa cu cel mai mare dezastru ecologic din istoria Ungariei când, în data de 4 octombrie, un rezervor de deşeuri toxice s-a revărsat în râul Marcal şi apoi în Dunăre. S-a vorbit de o cantitate de 1.500 de tone de substanţe chimice. Din perspectiva organizaţiei Green Peace International, tragedia ungară a fost „una dintre primele trei dezastre ecologice din Europa ultimilor 20 sau 30 de ani".

Spre finalul lunii, Indonezia a trecut printr-o perioadă dificilă, fiind lovită în numai 24 de ore de cutremur, tsunami şi erupţie vulcanică. Cutremurul de 7,7 grade s-a produs în 25 octombrie în largul coastelor, a fost urmat de 14 replici şi a dat naştere unui tsunami cu valuri de până la 6 metri înălţime. Atât valurile, cât şi erupţia vulcanică au provocat pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale uriaşe.

Ştirea catalogată ca dramă, miracol şi breaking news, care a ţinut cap de afiş în octombrie a fost eliberarea minerilor dintr-o mină din Chile unde au fost captivi timp de 68 de zile. Salvarea celor 33 de mineri a fost cel mai mediatizat eveniment chilian din ultimele decenii, cu peste 1.000 de jurnalişti prezenţi la faţa locului. Primul miner a fost scos din subteran în data de 13 octombrie şi a fost întâmpinat, alături de familie, de preşedintele chilian Sebastian Pinera.

Recordul lunii: În ziua de 22 octombrie Staţia Spaţială Internaţională a marcat un nou record privind numărul de zile locuite în spaţiu: 3.641.