În spatele oricărei vieţi este o hartă

„Mi-a fost foarte dificil să-mi găsesc drumul în această lume, își justifica Heather Tanner, dorinţa de a fi înmormântată cu o hartă.

Căderea comunismului

Comunismul este singurul rival serios al creștinismului. Martin Luther King, Jr.

Aș vrea să urlu: „Este!”

Știu că exiști pentru că Te întâlnești cu mine în fiecare zi. Și, să știu că ești, îmi este de ajuns. Ba, chiar mai mult, aș vrea să urlu: „Este!“

„E lung pământul, ba e lat…“

Ateii invocă frecvent teoria că, în Evul Mediu, creștinii (nu doar mirenii simpli, ci chiar liderii ecleziastici) credeau că Pământul este plat.

Urmele (ne)credinţei

Consider că îndoiala este o componentă a credinţei și nu opusul ei. Mi-au trebuit mulţi ani ca să pot spune asta fără o mare vinovăţie.

De la părinţii fondatori…citare

„Aceasta ar fi cea mai bună dintre lumile posibile, dacă nu ar exista religie.“ Afirmaţia îi aparţine fostului preşedinte american John Adams (1735-1826) şi este citată frecvent de organizaţiile şi de publicaţiile ateiste ca argument că Adams, unul dintre părinţii fondatori ai SUA, a fost un gânditor liber de prejudecăţi religioase. Integrarea lui Adams în tabăra ateistă...

Lecturi pentru minte și spirit | Colecţie de toamnă

Există lecturi teologice care provoacă gândirea, zdruncină certitudinile şi schimbă inima omului. Din fericire, piaţa de carte românească este tot mai bogată la acest capitol, motiv pentru care trecem în revistă câteva cărţi ce merită citite măcar o dată.

Cred, Doamne, ajută necredinţei mele!

M-am născut într-o familie adventistă. Asta însemna destul de multe, inclusiv sentimentul că propria tradiţie religioasă reprezintă singurul adevăr.

Născut încă o dată | Inimaginabilul schimbării personale

„Drept răspuns, Isus i-a zis: «Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă un om nu se naşte din nou, nu poate vedea Împărăţia lui Dumnezeu.»“ (Ioan 3:3)

Funia de dragoste

„Adevărat vă spun că, dacă aţi avea credinţă cât un grăunte de muștar, aţi zice muntelui acestuia: «Mută-te de aici colo», și s-ar muta; nimic nu v-ar fi cu neputinţă.“

A oprit Biserica progresul chirurgiei?

O legendă urbană spune că Biserica s-a opus cu vehemenţă disecţiei pe cadavre prin decrete medievale de interdicţie sau de limitare a acestei practici. Biserica ar fi frânat, astfel, dezvoltarea medicinei și a chirurgiei. Istoria infirmă însă această percepţie.

Despre suflet şi optări existenţiale

Ancorat adânc în morala creștină, dar fără intenţia unui volum de morală creștină, filologul, eseistul și elenistul Petru Creţiane provoacă și azi, la aproape un sfert de veac de la trecerea sa în nefiinţă, (re)așezându-ne în faţa oglinzii pentru a învăţa mai bine „ce suntem cu adevărat".

Eșecul schimbării. O perspectivă biblică

Pentru claritatea și eficienţa argumentării, vom restrânge definiţia schimbării la acele transformări care afectează obiceiurile de viaţă și de muncă. Obiceiurile stau cel mai des în calea reușitei și a performanţei.

Scurt mit urban despre „ochelarii de cal din coperte de Biblie“

Sintagma „Crede și nu cerceta“ a devenit, de-a lungul secolelor, o armă tăioasă, folosită în mod deliberat de criticii creștinismului pentru a-i răni și discredita pe susţinătorii acestei religii, acuzându-i de îngustime a minţii și de bigotism.

„Dragă Doamne-Doamne“

Viaţa este ceva ce omul primește cu împrumut de la Doamne-Doamne. E concluzia lui Oscar, eroul copil al romanului Oscar și Tanti Roz.

Biblia din care a citit Shakespeare

Cei care au tradus Biblia nu și-au imaginat că avea să fie tipărită în peste un miliard de exemplare sau că ar fi relevantă chiar și în „era social media".

Nimeni nu este complet rău și nevrednic de iertare

„Nimeni nu este virtuos, curat și pur – și nimeni nu este complet rău și nevrednic de iertare. Viaţa mea este o expresie a acestui lucru.“

Miere pentru inteligenţa reflexivă

Bal (Miere) este al treilea și ultimul film al Trilogiei lui Yusuf, o uluitoare meditaţie despre copilărie și o invitaţie adresată publicului spectator spre introspecţie și regăsire a poeziei din natură.

Rotativa guvernamentală

Aţi fost vreodată măcinaţi de gândul că propria existenţă, pe lângă faptul că este efemeră, este o întâmplătoare și neîntreruptă pendulare între Bine și Rău?

James Irwin, omul convertit pe Lună

În august 2021 s-au împlinit 50 de ani de când astronautul James Irwin, al optulea om care a pășit pe Lună, a simţit că L-a întâlnit pe Dumnezeu în timpul misiunii Apollo 15.

Deschizătorii de drumuri

Evgheni şi Svetlana Isaev au demonstrat că trecutul nu împiedică pe nimeni să îşi schimbe complet viaţa, deschizând drumuri şi devenind mândria unei naţiuni.

CELE MAI CITITE

CELE MAI RECENTE