Ai fost cu noi în retrospectiva anului 2010. Luna decembrie a arătat că nu aduce un an întreg evenimentele pe care le poate aduce un ceas sau o zi: „prăjitura galbenă” nucleară a Iranului, atacul terorist din Suedia, cel mai mare incendiu din Israel.

Decembrie 2010 – nu aduce anul ce aduce ceasul!

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a fost arestat în data de 7 decembrie, în Anglia, după ce fusese dat în urmărire prin Interpol. Arestul său şi refuzul iniţial al eliberării pe cauţiune au determinat un val de atacuri informatice din partea activiştilor Wikileaks. Acestea au fost îndreptate împotriva tuturor instituţiilor care au ajutat autorităţile în lupta contra Organizaţiei Wikileaks. S-a discutat despre extrădarea lui Assange în Suedia, unde este acuzat de delicte sexuale.

Până la sosirea lui Assange, Suedia s-a confruntat cu o altă criză: în data de 11 decembrie a avut loc primul atentat sinucigaş din această ţară. Considerată o zonă sigură, cu precedente teroriste foarte rare şi la câteva decenii în urmă, Suedia a fost, în decembrie, foarte aproape de o tragedie. Bombele plasate în două autoturisme din capitala Stockholm nu au făcut alte victime în afara agresorului.

Orientul Mijlociu a trecut printr-o criză incendiară, fără implicarea vreunui terorist. Israelul a suferit, începând cu 5 decembrie, cel mai mare incendiu din istoria sa. Pădurea Carmel, care reprezintă 5% din fondul forestier al ţării, a ars în proporţie de 50%. La stingerea incendiului au participat chiar şi pompieri palestinieni.

China şi alte 19 state au refuzat participarea la decernarea Premiului Nobel pentru Pace, acordat disidentului chinez Liu Xiaobo. Alternativ, China a organizat, în data de 9 decembrie, un eveniment de decernare a Premiului Confucius pentru Pace. Noul premiu a fost prezentat ca o versiune răsăriteană a viziunii despre pace, complet diferită de cea occidentală.

O altă diferenţă semnificativă de opinie a fost văzută între Iran, puterile occidentale şi ţări arabe. În 6 decembrie, şase state arabe , vecine cu Iranul, au organizat un summit cu privire la dezvoltarea îngrijorătoare a programului nuclear iranian. În aceeaşi zi, a început la Geneva seria de negocieri P5+1, între marile puteri occidentale şi Iran. Cu o zi înainte însă, Iranul anunţase că poate să obţină „prăjitura galbenă” (concentrate de uraniu) din surse proprii, respectiv o mină din interiorul graniţelor ţării.

Două evenimente de marcă în lumea medicală poartă semnătura Spitalului Charité din Berlin. S-a confirmat vindecarea de HIV a unui pacient bolnav de leucemie, la 3 ani şi jumătate de la transplantul de măduvă osoasă. Tot aici a avut loc prima naştere filmată complet prin scanerul de rezonanţă magnetică.

Omul lunii: Indianul Azim Premji a donat, în premieră pentru India, 2 miliarde de dolari pentru educaţia copiilor din zonele sărace (1 decembrie).