10 obiceiuri banale care îţi pot scurta viaţa

1987

Viaţa ne rezervă uneori surprize neplăcute. Însă unele neplăceri ni le provocăm singuri, prin stilul nostru de viaţă. Anumite obiceiuri sau atitudini ne pot reduce durata vieţii chiar în timp ce părem că ne bucurăm de ea.

Business Insider menţionează 10 obiceiuri care ne pot influenţa nu doar calitatea, ci și durata vieţii.

1. Poziţia pasivă pe scaun

Problemele cauzate de statul pe scaun pentru perioade lungi de timp nu pot fi compensate nici măcar de exerciţiile fizice regulate. Un studiu publicat în 2012 concluziona că persoanele care reduc perioada de stat pe scaun la mai puţin de 3 ore pe zi pot să îşi prelungească speranţa de viaţă cu 2 ani.

2. Prea mult somn

Este un fapt cunoscut că somnul insuficient afectează sănătatea, dar şi prea mult somn poate fi la fel de dăunător. Un studiu menţionat pe Live Science a indicat că oamenii care dorm mai mult de 9 ore pe noapte au un risc de dezvoltare a bolilor de inimă cu 41% mai mare, comparativ cu cei care dorm 8 ore pe noapte.

3. Statul în faţa unui ecran

O cercetare publicată în American College of Cardiology sugerează că statul mai mult de 4 ore pe zi în faţa unui ecran poate creşte riscul de atac cerebral sau infarct cu 113%. Un alt studiu, publicat în BMJ Open, concluzionează că în condiţiile vizionării TV mai puţin de 2 ore pe zi poate crește speranţa de viaţă a individului cu cel puţin 1,4 ani.

4. Administrarea medicamentelor pentru boli care nu ne ameninţă viaţa

Medicamentele pentru insomnie sau anxietate pot afecta calitatea și durata vieţii. Aceasta este concluzia unui studiu realizat pe o perioadă de 12 ani care atestă că oamenii care nu au luat astfel de medicamente aveau o rată a mortalităţii mai mică cu 5 procente, comparativ cu restul persoanelor.

5. Lipsa simţului umorului

Râsul are o contribuţie benefică în sănătate, susţin specialiştii de la Mayo Clinic. El ajută la întărirea sistemului imunitar, la reducerea nivelului de stres şi facilitează eliberarea emoţională.

6. Un drum lung până la serviciu

Drumurile lungi şi aglomerate nu doar că ne ocupă foarte mult timp, dar ele chiar ne pot scurta viaţa. O analiză prezentată de Pacific Standard sugerează că oamenii care fac mai mult de 30 de minute până la locul de muncă mor mai repede.

7. Stresul

Implicaţiile stresului în privinţa sănătăţii sunt cu atât mai grave cu cât poate afecta ADN-ul. Comparativ cu oamenii care nu sunt stresaţi, participanţii la un studiu care sufereau de stres cronic înregistrau o degradare a genelor de-a lungul timpului.

8. Lipsa unei vieţi sexuale

Activitatea sexuală nu numai că reduce stresul şi arde caloriile, dar are şi capacitatea de a prelungi viaţa. Un studiu realizat la Universitatea Duke a scos la iveală faptul că femeile care erau fericite cu viaţa lor sexuală trăiau cu aproape 8 ani mai mult.

9. O alimentaţie nesănătoasă

Alimentele procesate, consumul excesiv de carne roşie sau lipsa fructelor și legumelor proaspete din dietă pot duce la probleme serioase de sănătate. Consumul crescut de carne roşie măreşte mortalitatea cauzată de cancer, susţine un studiu din Internal Medicine.

10. Nesociabilitatea

Izolarea şi singurătatea au un efect asemănător stresului excesiv. Un studiu a demonstrat că oamenii care se considerau importanţi pentru prieteni şi familie aveau şansa de a trăi mai mult, comparativ cu restul persoanelor.