7 lucruri noi despre stres din ultimele studii

647

Începutul lunii aprilie a marcat intrarea în Luna Naţională de Prevenire a Stresului, pentru Statele Unite. Nimeni nu este imun la stres, iar studiile care s-au făcut în ultimul an arată că felul în care răspundem la factorii de stres, ne afectează sănătatea. Pentru a ajuta la conștientizarea acestei probleme, Huffington Post a publicat o listă cu ultimele rezultate ale cercetărilor, în acest domeniu.

O analiză realizată de cercetătorii de la University College London, pe studiile realizata în septembrie 2012, arată că stresul legat de locul de muncă crește riscul de a suferi un atac de cord. Iar un studiu publicat anul trecut în revista Journal of Occupational Medicine arăta că acest tip de stres are un efect special asupra femeilor, crescând riscul de diabet.

Cercetătorii au descoperit că un simplu zâmbet ajută la normalizarea bătăilor inimii, după un eveniment stresant, scrie Psychological Science.

Nu doar stresul în sine afectează sănătatea, ci și faptul că rămânem concentraţi pe el. Cercetătorii de la Universitatea Ohio au descoperit că atunci când o persoană este rugată să se gândească la un eveniment stresant, nivelul proteinei C reactivă crește (nivelul proteinei ar crește doar în caz de inflamaţie).

Cercetătorii de la Academia Sahlgrenska, din cadrul Universităţii Gothenburg, au arătat că o stare de stres permanentă, indiferent dacă este asociată cu servicul sau familia, crește riscul de diabet la bărbaţi.

Se pare că cei mai afectaţi de stres sunt milenialii (sau generaţia Y, adică tinerii care s-au născut după 1990), conform unui sondaj realizat de Asociaţia Americană de Psihologie. Stresul este cauzat în principal de instabilitatea financiară și dificultatea găsirii unui loc de muncă.

Un studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea California arată că meditaţia este un exerciţiu cu impact mare asupra nivelul cortizolului (hormon de stres), ajutând la reducerea lui.

Poate cel mai important de ţinut minte este faptul că putem să îi „infectăm" și pe alţii cu stres. Conform unui studiu al Universităţii din Hawaii, stresul este la fel de contagios ca o răceală banală.