Ce poţi face pentru a preveni apariţia cancerului

812

Adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi renunţarea la obiceiurile nocive pot contribui la înjumătăţirea numărului de decese provocate de cancer, susţine Societatea Americană pentru Cancer. Află care sunt lucrurile pe care le poţi face pentru a preveni apariţia acestei boli necruţătoare.

În scopul prevenirii sau micşorării riscului de apariţie a cancerului, dr. Anne McTiernan, cercetător în domeniul prevenirii cancerului la Centrul de Cercetare pentru Cancer Fred Hutchinson din Seattle, oferă câteva sfaturi consemnate de Live Science

Poate unul dintre cele mai importante dintre acestea este renunţarea la obiceiurile nocive, ca de exemplu fumatul sau consumul de alcool. Ţigările şi produsele pe bază de tutun conduc la apariţia mai multor tipuri de cancer localizate în diverse părţi ale corpului nostru: plămâni, stomac, esofag, pancreas, gât, gură, arată Institutul Naţional pentru Cancer. De asemenea, alcoolul favorizează apariţia cancerului bucal. Cei care consumă alcool au un risc de şase ori mai mare să dezvolte această afecţiune decât cei care nu beau deloc alcool, arată Societatea Americană pentru Cancer.

În schimb, adoptă un stil de viaţă sănătos, echilibrat. Evitarea cărnii roşii, a produselor procesate din carne, precum şi a produselor bogate în sare, zahăr şi grăsimi, sunt doar câteva sfaturi care te ajută să reduci riscul apariţiei cancerului. Studiile au arătat că dietele vegetariene sunt asociate cu micşorarea şanselor de dezvoltare a tumorilor, mai ales în cazul celor localizate în zona colonului.

Protejarea de razele nocive ale soarelui te ajută să te fereşti de unul dintre cele mai crunte tipuri de cancer, melanomul malign. Expunerea prelungită la soare poate conduce la deteriorarea structurii ADN a celulelor, lucru care poate conduce la apariţia cancerului de piele. De aceea, în special în perioada verii, folosirea cremelor cu factor de protecţie UV cât mai ridicat este important pentru sănătatea organismului, dar şi adoptarea unor ţinute vestimentare care să ne ferească pielea de razele nocive şi evitarea ieşirilor în intervalul critic 10.00-16.00.

Activitatea fizică scade, de asemenea, riscul apariţiei unor forme de cancer, precum cel de colon sau tumorile mamare, conform Centrului pentru Controlul Bolilor şi Prevenţie. Chiar şi activităţi uşoare şi plăcute, precum dansul, plimbările pe jos sau cu bicicleta, te pot ajuta să previi apariţia cancerului.

În plus, exerciţiile fizice sunt extrem de benefice pentru a-ţi menţine greutatea în limitele normale. Acest lucru este important, deoarece kilogramele în plus pot contribui la creşterea riscului de dezvoltare a diverselor tipuri de tumori, precum cancerul renal, de esofag, de colon sau tiroidian, a arătat un studiu publicat în 2008 în jurnalul The Lancet.

Nu în ultimul rând, vizitele periodice la medic îţi pot salva viaţa. Chiar dacă nu prezinţi simptome de boală, controalele regulate şi efectuarea unor teste de specialitate care pot detecta prezenţa tumorilor sau a genelor care influenţează apariţia cancerului pot creşte şansele de supravieţuire ale pacienţilor, deoarece în acest caz afecţiunea este găsită la timp şi poate fi tratată încă din fazele incipiente.

Numai în 2012, aproximativ 100.000 de români au aflat că suferă de cancer, conform datelor Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, notează România TV. La nivel mondial, circa 12 milioane de pacienţi sunt diagnosticaţi anual cu această boală necruţătoare, susţine dr. Tudor Ciuleanu de la Institutul Oncologic Cluj, informează Ziare.com. Dintre aceştia, 8 milioane pierd bătălia cu cancerul în fiecare an, ceea ce înseamnă că la fiecare minut, 14 persoane mor din cauza cumplitei afecţiuni, adaugă dr. Ciuleanu. Previziunile în ceea ce priveşte decesele survenite din cauza bolii sunt sumbre, acestea crescând până la 73 de procente până în 2030, adaugă specialistul.