Cele mai utile sfaturi în caz de răceală

1685

Odată cu sezonul rece, începe și cel al răcelii, o afecţiune aparent banală, dar pentru care nici în prezent nu s-a descoperit un leac. Cu toate acestea, specialiștii în medicină recomandă o serie de măsuri și sfaturi care ajută la prevenirea îmbolnăvirii și contribuie la grăbirea procesului de însănătoșire, în cazul contractării virusului care provoacă răceala.

Poate cea mai cunoscută modalitate de a ţine la distanţă răceala sau de a ameliora simptomele bolii este consumul de vitamina C. Metoda nu este însă eficientă, chiar dacă aduce efecte benefice în acest sens. Potrivit unei analize a 21 de studii clinice, consumul de vitamina C a contribuit la „reducerea duratei răcelilor cu 23% și la ameliorarea simptomelor, deși nu au existat dovezi consistente că ar reduce incidenţa”, scriu experţii de la Universitatea Statului Oregon.

Opinia este susţinută și de dr. Michael Allan, de la Universitatea din Alberta, Canada. În urma analizării remediilor pentru răceală, el a ajuns la concluzia că suplimentele cu vitamina C pot reduce cu numai 3% riscul de îmbolnăvire a unui individ. „Dacă un adult răcește de două ori pe an, va putea evita doar o răceală pe parcursul a 15 ani”, susţine expertul pentru BBC.

Suplimentele cu zinc ar putea fi o soluţie mai eficientă în prevenirea răcelilor, a descoperit dr. Allan și echipa sa de cercetare, în urma unei metaanalize publicate în Canadian Medical Association Journal. Copiii care au consumat zilnic cel puţin 10, până la 15 miligrame de sulfat de zinc au înregistrat „o rată mai mică de îmbolnăvire de răceală și mai puţine absenţe la școală din cauza răcelii”. Experţii cred că același efect poate exista și în cazul adulţilor.

Tot în scopul prevenirii răcelii, cercetătorii au observat că igienizarea și dezinfectarea mâinilor cu soluţii pe bază de alcool, precum și consumul de probiotice pot fi eficiente.

În ceea ce privește tratarea răcelilor, experţii au observat o eficienţă moderată a antihistaminicelor și al decongestionantelor în rândul adulţilor și al copiilor de peste cinci ani. Pentru înlăturarea durerilor și a febrei cauzate de răceală, ei au descoperit că ibuprofenul (în special în cazul copiilor) și acetaminofenul sunt remedii eficiente. De asemenea, pentru secreţia nazală, poate fi folosit un spray nazal cu ipratropium. Acesta nu este însă eficient pentru congestia nazală.

Pentru decongestionarea nasului sunt folosite spray-urile nazale care conţin fenilefrina. Acestea nu au însă niciun efect în ceea ce privește scurtarea duratei răcelii, precizează dr. Richard Deichmann, expert în medicină internă la Centrul Medical Ochsner, din New Orleans, pentru CNN. Expertul avertizează, totodată, că folosirea pe termen lung a spray-urilor nazale poate cauza o serie de efecte adverse. De aceea el recomandă utilizarea lor timp de maximum patru zile: „Poţi dezvolta toleranţă la acestea și, de exemplu, dacă nu le folosești în continuare, crește nivelul de secreţie.”