Cum pot fi prevenite cele mai frecvente boli ale sezonului rece

333

Deşi România încă nu s-a confruntat anul acesta cu zăpezile care au surprins Germania, Rusia şi Marea Britanie, de săptămâna aceasta, temperaturile minime trec la scoruri negative, iar asta înseamnă că sistemul imunitar are de suferit. Doctorii atrag atenţia că iarna ne pândeşte cu afecţiuni ce pot avea complicaţii serioase.

Gripa este cea mai întâlnită boală de sezon şi este de multe ori confundată cu o răceală, din cauza simptomelor asemănătoare: tuse, durere în gât, nas înfundat, febră, dar în cazul gripei sunt mai intense şi de durată mai scurtă.Vaccinul antigripal este soluţia propusă de majoritatea medicilor, dar pentru cei care preferă o abordare naturală, trebuie să fie atenţi la igienă, să crească aportul de vitamine şi minerale, să bea destulă apă şi să nu piardă nopţile.

Penumonia se manifestă prin febră, frisoare, tuse, respiraţie defectuoasă şi durere la nivelul cutiei toracice. Dr. Teofil Roşu recomandă într-un interviu Gângul „vaccinuri antigripale, respectarea strictă a regulilor de igienă, evitarea contactului cu persoanele infectate, dar şi ocolirea aglomeraţiilor în perioade de apariţie a epidemiilor".

Laringita poate fi cauzată de mai multe lucruri, chiar şi expunerea la praf, dar în perioada rece, infecţiile virale sunt cele mai întâlnite cauze. De aceea, în cele mai multe cazuri laringita apare odată cu celelalte boli ale sezonului rece: răceală, gripă, viroză respiratorie. O vestimentaţie adecvată pentru iarnă şi evitarea băuturilor reci pot preveni un asemenea episod.

Infecţiile urinare se întâlnesc cel mai des în rândul femeilor, mai ales în cazul celor care au mai avut şi au rămas cu o anume sensibilitate. Lenjeria de bumbac, consumul de vitamina C şi multă apă, îmbrăcămintea groasă şi băile fierbinţi pot ajuta în prevenirea acestei afecţiuni.