Exerciţiile fizice care te fac să transpiri micşorează cu 20% riscul de atac cerebral

272

Persoanele care au în mod regulat o activitate fizică moderată sau intensă, care îi face să transpire au cu 20% mai puţine şanse să sufere un atac cerebral, spre deosebire de persoanele sedentare, arată un studiu australian, informează Huffington Post.

La cercetarea realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Australia de Sud au participat 27.000 de americani cu vârste de peste 45 de ani, bărbaţi şi femei, albi şi negri, în proporţii relativ egale, care au participat şi la studiul Motive ale Diferenţelor Geografice şi Etnice în Apariţia Atacului Vascular (REGARDS). Aceştia au fost rugaţi ca timp de 5-7 ani să ofere informaţii legate de obiceiurile de practicare a activităţii fizice, în urma cărora a reieşit că o treime din voluntari făceau sport cel mult o dată pe săptămână, fiind clasaţi drept „inactivi". În acelaşi timp, cercetătorii au urmărit şi numărul participanţilor care au suferit un accident vascular cerebral.

Rezultatele studiului au arătat că în special bărbaţii care aveau o activitate fizică moderată sau intensă, de cel puţin patru ori pe săptămână, aveau un risc cu 20% mai mic de a suferi un atac cerebral. În cazul femeilor, legătura dintre exerciţiile fizice şi riscul unui atac cerebral era mai puţin definită.

Unul dintre cercetători, dr. Michelle McDonnel, lector la Şcoala de Ştiinţe ale Sănătăţii de la Centrul Internaţional pentru Probe Aliate de Sănătate compară exerciţiile fizice cu o pilulă ce poate trata cinci afecţiuni diferite, graţie puterii sale de a reduce tensiunea arterială, diabetul şi contribuie la micşorarea greutăţii corporale.

Un studiu anterior a arătat că şi exerciţiile cu intensitate redusă pot contribui la reducerea riscului de apariţie a unui atac cerebral. Astfel, o plimbare de 3,5 ore scade şansele apariţiei acestei afecţiuni în cazul femeilor (rezultatele nu au fost observate şi în cazul bărbaţilor).

Ambele studii au fost publicate în jurnalul de specialitate Stroke.