Tensiunea arterială crescută „dăunează funcţiilor creierului”

203

Capacităţile noastre cognitive ar putea fi grav afectate de un nivel ridicat al tensiunii arteriale, arată un studiu australian, citat de Live Science.

La cercetare au participat 493 de australieni nefumători, cu vârste cuprinse între 20 şi 82 de ani, care nu prezentau în istoricul familiei cazuri de atacuri cerebrale sau demenţă. Aceştia au fost supuşi unor teste concentrate asupra evaluării diverselor funcţii cognitive, precum procesarea vizuală, capacitatea de memorare, abilităţile de recunoaştere şi viteza de procesare a informaţiilor. În acelaşi timp, cercetătorii au măsurat tensiunea arterială în zona braţului şi arterelor centrale ale participanţilor.

Persoanele cu o tensiune arterială crescută în arterele centrale au înregistrat rezultate slabe la testele de procesare vizuală, dar şi abilităţi de recunoaştere nesatisfăcătoare şi gândire mai lentă, au descoperit cercetătorii de la Centrul de Psihofarmacologie Umană de la Universitatea Swinburne din Melbourne.

Autorul studiului, Matthew Pase, vrea să extindă cercetările pentru a putea observa dacă reducerea factorilor care declanşează creşterea tensiunii arteriale ar putea scădea riscul de deteriorare a capacităţilor mentale. Printre aceşti factori care cresc tensiunea se numără fumatul, consumul excesiv de sare şi lipsa activităţii fizice.