Până în 2050, numărul de persoane ce suferă de demenţă se va tripla

27

Numărul total al persoanelor ce suferă de demenţă este estimat să se tripleze, ajungând la 115 milioane, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Reprezentanţii OMS au mai declarat că influxul indivizilor ce vor suferi de demenţă va conduce la unul dintre cele mai grave dezastre medicale din istoria rasei umane.

Potrivit unui reportaj realizat de televiziunea americană ABC News, un număr însemnat de companii farmaceutice au renunţat la cercetările în privinţa demenţei şi bolii Alzheimer, din cauza lipsei unor rezultate satisfăcătoare în ceea ce priveşte prevenţia sau tratamentul eficient.

Henry Brodaty, profesor de psihogeriatrie la Universitatea New South Wales mai dezvăluie un motiv al renunţării la cercetarea în acest domeniu. Acesta a explicat că sumele cheltuite în cercetarea demenţei sunt atronomice. „La nivel mondial, cercetările costă aproximativ 600 de miliarde de dolari, echivalent cu PIB-ul celei de-a optsprezecea economie a lumii."

După boala Alzheimer, cea mai frecventă cauză de demenţă este demenţa multi-infarct. Această afecţiune, care mai este denumită şi demenţă vasculară, se dezvoltă în cazul unui accident vascular cerebral în care se blochează fluxul sanguin înspre anumite zone ale creierului. Pierderea funcţiilor mintale în cazul unei demenţe multi-infarct nu poate fi redobândită, în schimb se poate preveni un alt episod în viitor, prin reducerea riscului de boli cardiovasculare.