Studiu: Obiceiurile care scad cu 60% riscul dezvoltării demenţei

61

După 35 de ani de cercetări, experţii britanici au descoperit care sunt cele cinci obiceiuri esenţiale care pot contribui în mod semnificativ la reducerea riscului de dezvoltare a demenţei, potrivit unui comunicat publicat pe Eurek Alert.

Sportul a avut cel mai puternic efect în reducerea pericolului apariţiei declinului cognitiv, susţin cercetătorii de la Școala de Medicină a Universităţii Cardiff. Pe lângă activitatea fizică regulată, experţii au descoperit că urmarea unei diete sănătoase, menţinerea la o greutate corporală normală, un consum moderat de alcool și evitarea fumatului pot contribui semnificativ în acest sens.

Cei care au integrat, în mod consecvent, cel puţin patru dintre aceste practici și-au diminuat pericolul de dezvoltare a demenţei cu până la 60 de procente, în raport cu cei care au adoptat doar un singur obicei. Totodată, în acest grup au fost înregistrate cu până la 70% mai puţine cazuri de afecţiuni cronice, precum diabetul, atacurile vasculare cerebrale sau bolile cardiovasculare.

La amplul studiu desfășurat pe o perioadă de 35 de ani au participat peste 2.200 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 45 și 59 de ani, din Caerphilly, South Wales. Unul dintre multiplele obiective ale cercetării intitulate „The Caerphilly Cohort Study” a fost acela de a monitoriza și evalua, pe o perioadă de lungă durată, efectele urmării unui stil de viaţă sănătos asupra dezvoltării afecţiunilor cronice, printre care și demenţa.