Studiu: Occidentali sunt foarte anxioşi, dar nu foarte deprimaţi

76

O serie de studii de amploare, efectuate în 91 de ţări, ce implică mai mult de 480.000 de persoane, distruge mitul că occidentalii ar fi cele mai deprimate popoare.

Depresia este o boală care afectează toate popoarele lumii, dar are o incidenţă mai mare în acele ţări sau regiuni în care există conflicte etnice sau religioase. Astfel, 9% dintre locuitorii ţărilor din Asia (India, Afganistan) şi din Orientul Mijlociu suferă de depresie cronică.

La polul opus, cel mai puţin deprimaţi sunt americanii (atât din nordul cât şi din sudul continentului), australienii, neo-zeelandezii şi locuitorii din ţările est asiatice (China, Tailanda şi Indonezia). În aceste ţări, doar 4% dintre locuitori suferă de depresie cronică. Studiul arată că, la nivel global, o persoană din 21(aproximativ (4,7%) va suferi o depresie puternică pe parcursul vieţii ei.

Însă în ceea ce priveşte anxietatea, o stare afectivă caracterizată printr-un sentiment de insecuritate şi tulburare, occidentalii ocupă primele locuri. Anxietatea clinică afectează peste 10% din populaţia ţărilor occidentale, 8% dintre locuitorii din Orientul Mijlociu şi pe 6% dintre locuitorii din Asia.

Atât depresia, cât şi anxietatea afectează mai mult femeile decât bărbaţii, afirmă cercetătorii. De asemenea, depresia clinică este mai rar întâlnită la persoanele ce au depăşit 55 de ani.