Studiu: Vârsta înaintată a tatălui determină autism şi schizofrenie

1237

Bărbaţii care devin taţi la vârste înaintate riscă să aibă copii care să se nască cu autism sau schizofrenie, deoarece riscul apariţiilor mutaţiilor genetice creşte odată cu vârsta. Aceasta este concluzia unui studiu publicat ieri în revista Nature, primul care aduce dovezi empirice în acest sens.

Studiile anterioare subliniaseră legătura dintre vârsta înaintată a mamei şi copiii care se nasc cu sindromul Down, însă studiul acesta arată că vârsta înaintată a mamei are o influenţă mai mică în naşterea unui copil bolnav în comparaţie cu vârsta tatălui.

Astfel, studiul arată că un bărbat care devine tată la 40 de ani transmite copilului un număr mai mare de mutaţii genetice decât un bărbat de 20 sau 30 de ani. În ultimul deceniu, între 20 şi 30% dintre copiii născuţi cu autism sau schizofrenie au avut taţi cu vârsta de peste 40 de ani.

Studiul a reuşit să cuantifice, în premieră, numărul de mutaţii care se transmit de la tată la făt, la diferite vârste ale tatălui. Un bărbat care devine tată la 20 de ani transmite doar 25 de mutaţii, numărul crescând cu 2 mutaţii pe an, astfel că la 40 de ani un bărbat transmite până la 65 de mutaţii care cresc numărul îmbolnăvirii cu autism, schizofrenie sau alte boli. În ceea ce o priveşte pe mamă, aceasta transmite fătului 15 mutaţii genetice, indiferent de vârsta la care a fost conceput copilul.

Niciun articol afișat