Un experiment a reușit să „oprească” genele sindromului Down

1205

Cercetătorii au reuşit să „oprească" genele sindromului Down în culturile de celule, fapt care poate contribui la apariţia unor noi tratamente pentru această afecţiune.

Cercetătorii au reuşit să „oprească” genele sindromului Down în culturile de celule, fapt care poate contribui la apariţia unor noi tratamente pentru această afecţiune.

Persoanele care suferă de sindrom Down au o copie în plus a cromozomului 21, ceea ce produce o întârziere a dezvoltării. Prin inserarea unei gene, cromozomul 21 poate fi neutralizat, potrivit unui studiu recent publicat în jurnalul Nature. Această descoperire va putea contribui la identificarea comportamentului celulelor şi la dezvoltarea de noi tratamente, notează Scientific American.

În experimentele care au condus la aceste concluzii, cercetătorii au creat un mecanism care imită procesul natural prin care neutralizează unul dintre cei doi cromozomi X, la mamiferele femele. Ambii conţin o genă numită XIST, care atunci când este activată produce molecula RNA, care acoperă suprafaţa cromozomului, blocând alte gene. La femele, când o copie a genei XIST este activată, cromozomul X pe care stă este „scos din funcţiune”. Cercetătorii au introdus o genă XIST într-una dintre cele trei copii ale cromozomului 21, a unei persoane care suferă de sindromul Down. Au administrat genei XIST doxiciclină, ceea ce a redus efectul cromozomului 21, considerat a fi cel care produce întârzierea dezvoltării, caracteristică sindromului Down.

Oamenii de ştiinţă sunt optimişti cu privire la aceste descoperiri şi speră ca în afară de descoperirea de noi tratamente pentru cei care suferă de sindromul Down, acestea să contribuie și la dezvoltarea de metode pentru a trata şi alte boli precum sindromul Patau, sindrom produs de o a treia copie a cromozomului 13.