Când a aflat că bebelușul ei urmează să se nască cu Sindromul Down, o mamă a trimis un e-mail emoţionant către CoorDown, o asociaţie italiană pentru persoanele care suferă de această boală. Inspirată de cuvintele acesteia, organizaţia i-a răspuns într-un mod inedit și înduioșător, printr-un videoclip adresat atât ei, cât și tuturor celor care se confruntă, ori se vor confrunta cu această situaţie.

„Voi avea un copil. Am aflat că are Sindromul Down. Sunt speriată: ce fel de viaţă va avea copilul meu?”, au fost cuvintele mamei către CoorDown. Acest mesaj a dat naștere videoclipului „Dear future mom” (Dragă viitoare mamă). Prin intermediul acestuia, 15 copii cu Sindrom Down o încurajează și îi arată că viaţa unei persoane care suferă de această boală pot fi fericită.

„Dragă viitoare mamă, nu-ţi fie frică. Copilul tău va putea face multe lucruri. Va putea să te îmbrăţișeze. Va putea fugi către tine. Va putea vorbi și îţi va spune că te iubește. Va putea merge la școală, la fel ca toată lumea. Va putea învăţa să scrie. Și îţi va putea scrie ţie, dacă într-o zi va fi foarte departe. Pentru că va putea, de asemenea, călători. Își va putea ajuta tatăl să își repare bicicleta. Va putea lucra pentru a-și câștiga banii. Iar cu acei bani te va putea invita la cină. Ori își va putea închiria un apartament pentru a locui singur”, o asigură copiii cu Sindrom Down pe viitoarea mamă.

În același timp, însă, micuţii nu îi ascund mamei faptul că misiunea ei de a-și crește viitorul copil va fi una dificilă: „Dar nu este așa pentru toate mamele?”, continuă ei. „Dragă viitoare mamă, copilul tău poate fi fericit. Așa cum sunt și eu. Și tu vei fi fericită”, îi transmit copiii care au participat la acest proiect emoţionant.

„Oamenii cu Sindromul Down pot duce o viaţă fericită. Împreună putem face acest lucru posibil. Oricine are dreptul de a fi fericit”, este ideea pe care pe care o transmit iniţiatorii campaniei. Mesajul acestui videoclip realizat de Coor Down și agenţia de publicitate Saatchi&Saatchi a fost atât de puternic, încât a strâns peste 1,6 milioane de vizualizări în numai o săptămână de la publicarea lui. Demersul a fost iniţiat cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, sărbătorită pe 21 martie.

La nivel global, numărul persoanelor care suferă de Sindromul Down se ridică la peste 100 de milioane. Estimările arată că circa 1.000 de copii se nasc anual cu această afecţiune genetică. Boala este cauzată de prezenţa unui cromozom suplimentar atașat perechii cromozomiale 21. Cei care suferă de această afecţiune au câteva trăsături fizice aparte, precum o statură mică și membre mai scurte, gâtul gros, puntea nazală (zona dintre ochi) aplatizată și prezintă un anumit grad de întârziere mintală.

Cu toate acestea, cei care suferă de Sindromul Down pot duce vieţi extrem de fericite. Povestea inspiraţională a lui Tim Harris, cel mai prietenos proprietar de restaurant, dovedește că un cromozom în plus nu înseamnă și o problemă în plus.

Foto: CoorDown / captură YouTube