Nopţile nedormite dăunează grav neuronilor

4000

Multiple studii anterioare au avertizat cu privire la riscurile la care ne expunem când dormim prea puţin, iar cercetătorii de la Școala de Medicină a Universităţii Pennsylvania adaugă un nou motiv îngrijorător pentru care ar trebui să evităm nopţile albe.

„În general, am presupus întotdeauna existenţa abilităţii de recuperare integrală a funcţiei cognitive după o pierdere a somnului pe o perioadă lungă sau scurtă. Dar unele studii efectuate pe oameni au arătat că gradul de atenţie și alte câteva aspecte cognitive ar putea să nu revină la normal chiar și în urma a trei zile de recuperare a somnului, lucru care ridică problema vătămării de lungă durată a creierului. Am vrut să ne dăm seama exact dacă privarea cronică de somn rănește neuronii, dacă leziunile sunt reversibile și care neuroni sunt implicaţi”, a declarat coordonatoarea studului, dr. Sigrid Veasey.

În urma experimentului efectuat pe animale, experţii au ajuns la concluzia că nopţile nedormite pot produce leziuni și chiar cauza moartea neronilor locus coeruleus (LC), care joacă un rol esenţial pentru starea de alertă și funcţionarea cogntivă optimă. Pentru cercetare, ei au încercat să creeze un model asemănător programului de somn al unui muncitor care lucrează în ture. Un astfel de program poate consta în trei zile în care o persoană lucrează noaptea și doarme maxim cinci ore într-un interval de 24 de ore, scrie BBC.

Șoarecii au fost monitorizaţi atât atunci când au beneficiat de perioade normale de odihnă, cât și în momente de veghe scurte, respectiv prelungite. Rezultatele au arătat că animalele au pierdut un sfert din totalul neuronilor LC, după câteva zile de respectat programul de somn similar celui urmat de un muncitor în ture.

Experţii subliniază necesitatea continuării studiilor în acest sens, pentru a observa dacă același efect este valabil și în cazul oamenilor. Cu toate acestea, rezultatele obţinute până în prezent arată că dimensiunea pericolelor privării de somn este mult mai mare decât se știa anterior.

„Avem acum dovezi care arată că pierderea somnului poate provoca leziuni ireversibile. Poate că acesta este doar un simplu test pe animale, dar ne sugerează că ar trebui să observăm foarte atent situaţia în cazul oamenilor”,

a declarat dr. Veasey, pentru BBC.

Cercetările anterioare au subliniat faptul că nopţile nedormite pot diminua productivitatea și capacitatea de memorare a individului. Totodată, poate crește riscul dezvoltării unor afecţiuni cronice, precum diabetul de tipul doi, bolile cardiovasculare sau experimentarea unui accident vascular cerebral. De asemenea, un grup de cercetător a observat că participantele care au dormit cel mult cinci ore pe noapte au avut un risc cu 32% de a se îngrășa cu până la 14 kilograme, faţă de cele care dormeau șapte ore pe noapte.

Experţii susţin că intervalul optim de odihnă ar trebui să fie între șapte și nouă ore pe noapte.