Tyler Doi este un copil de opt ani foarte special și asta nu pentru că suferă de autism, ci pentru că are o abilitate excepţională, care i-a uluit pe cei care i-au auzit povestea. Iar această capacitate fenomenală și-a descoperit-o prin pasiunea pentru clopoţeii de vânt.

La vârsta de un an, Tyler a fost diagnosticat cu autism, povestește tatăl său. Însă boala i-a oferit o capacitate remarcabilă de a distinge foarte corect sunetele. Părinţii lui au descoperit că are această abilitate după ce micuţul a început să fie interesat de clopoţeii de vânt, pe care i-a zărit pentru prima dată într-o excursie cu bunicii săi.

Astfel, părinţii au contactat Firma Woodstock Chimes, cel mai mare distribuitor de clopoţei de vânt din lume, pentru a le povesti despre pasiunea lui Tyler pentru aceste obiecte, iar membrii companiei au fost imediat emoţionaţi de povestea băiatului. Mai mult, au rămas impresionaţi de darul cu care era înzestrat acesta. „I-am invitat aici să vadă studioul nostru și el ne-a uluit cu abilitatea lui de a identifica produsele noastre doar după sunet”, își amintește Garry Kvistad, fondatorul Woodstock Chimes și muzician premiat cu Premiul Grammy.

Pentru a dovedi că abilitatea lui Tyler este cu adevărat extraordinară, compania a organizat  un fel de concurs în care Tyler și Kvistad trebuiau să ghicească numele clopoţelului de vânt al cărui sunet îl auzeau. Trebuie menţionat că micuţul a ascultat sunetele tuturor clopoţeilor o singură dată, înaintea evenimentului. În final, Tyler a reușit să recunoască, fără probleme, numele tuturor clopoţeilor de vânt.

„Tyler poate auzi mai multe decât aud majoritatea oamenilor…, el poate recepta detaliile sunetului”, spune Kvistad.

Inspiraţi de povestea băiatului, compania a hotărât să creeze un clopoţel de vânt dedicat copiilor cu autism și creșterii gradului de conștientizare cu privire la această afecţiune. Mai mult, ei vor dona către centrele de cercetare a bolii tot profitul strâns din vânzarea acestor clopoţei, denumiţi „Woodstock Chimes for Autism”.

În medie, unul din 160 de copii din întreaga lume suferă de autism, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care menţionează însă că alte studii au arătat că incidenţa este mult mai mare. Cercetările sugerează că această afecţiune poate apărea pe fondul influenţei factorilor genetici și de mediu asupra dezvoltării de timpuriu a creierului.

În vreme ce autismul cauzează anumite probleme de ordin cognitiv, studiile au arătat că cei care suferă de această boală pot avea și talente impresionante. Experţii de la Cambridge au descoperit că persoanele autiste au mai multe șanse să posede capacitatea de sinestezie, care le permite să experimenteze „o amestecare a simţurilor”. Prin această abilitate, de exemplu, pacientul poate rememora un anumit gust, doar auzind note muzicale, ori poate vedea culori, inspirat de sunetele pe care le aude, explică autorii.

Totodată, cercetătorii de la Universitatea Rochester au observat la copiii cu autism o hipersensibilitate la mișcare. Mai exact, un copil autist poate observa chiar și de două ori mai repede o mișcare simplă, faţă de copiii normali de aceeași vârstă.

Foto: WoodstockChimes / captură YouTube