Ce e dăunător la multitasking?

503

Avem atâtea lucruri de rezolvat şi atât de puţin timp la dispoziţie, încât ajungem în situaţia în care lucrăm concomitent la îndeplinirea mai multor task-uri. Fie că gătim în timp ce vorbim la telefon sau conducem în timp ce trimitem e-mailuri, obiceiul multitaskingului ne poate face mai mult rău decât bine.

Iată câteva motive oferite de publicaţia Health pentru care rezolvarea mai multor sarcini în acelaşi timp este un obicei la care ar trebui să renunţăm.

Multitasking-ul este, de fapt, un fel de trecere şi revenire de la o sarcină la alta, susţine dr. Guy Winch, autorul cărţii Emotional First Aid: Practical Strategies for Treating Failure, Rejection, Guilt and Other Everyday Psychological Injuries. Atunci când realizăm o activitate, creierul nostru îşi concentrează o mare parte din resursele sale finite în acea acţiune. Ce mai rămâne din aceste resurse sunt canalizate în acele comportamente automate, precum mersul sau mestecatul unei gume, susţine expertul. În cazul „jonglării" cu respectivele sarcini, reuşim doar să ne micşorăm productivitatea, iar unul din rezultate este că nu ajungem să terminăm nici una dintre activităţile începute concomitent.

Un studiu a arătat că schimbarea aceasta între sarcini poate conduce la o pierdere a productivităţii de circa 40 de procente. Acest lucru poate să contribuie şi la apariţia unor greşeli în îndeplinirea respectivelor sarcini, mai ales dacă acestea presupun o concentrare mentală sporită.

În plus, concepţia că multitaskingul poate să ne ajute să economisim timp este greşită. Dimpotrivă, putem ajunge să realizăm o sarcină mult mai târziu astfel, decât dacă le-am fi tratat separat. De exemplu, un studiu realizat de Universitatea din Utah a ajuns la concluzia că şoferii care au condus şi în acelaşi timp au vorbit la telefon au ajuns la destinaţie mai târziu decât dacă s-ar fi concentrat doar asupra şofatului.

De asemenea, multitaskingul poate să îţi pună chiar viaţa în pericol. Un studiu a arătat că folosirea device-urilor mobile pentru a trimite mesaje sau pentru a purta conversaţii, folosind sau nu dispozitive hands-free poate fi la fel de nociv precum condusul automobilului în stare de ebrietate. O altă cercetare a scos în evidenţă că unul din cinci pietoni adolescenţi au fost implicaţi în accidente de maşină în timp ce îşi foloseau telefonul mobil.

La aceste pericole, publicaţia Health mai adaugă şi alte motive pentru care ar trebui să renunţăm la multitasking, printre care se numără limitarea creativităţii, apariţia problemelor de memorie pe termen scurt, creşterea nivelului de stres şi probabilitatea de a mânca mai mult. La acestea se mai adaugă şi posibilitatea deteriorării relaţiilor sociale şi chiar dispersarea atenţiei de la evenimentele care se petrec în jurul nostru.