Ce efecte are stresul asupra bărbaţilor

1519

Stresul afectează atât bărbaţii, cât şi femeile, dar impactul asupra sănătăţii fizice şi psihice produs de această stare este diferit în cazul celor două sexe, notează Huffington Post.

Stresul afectează diferit bărbaţii şi femeile, notează Huffington Post. Un studiu recent a arătat că, spre deosebire de femei care în momentele de stres adoptă o atitudine mai puţin agresivă, de apropiere şi prietenie, bărbaţii merg mai degrabă pe principiul „luptă sau fugi”. Acest lucru conduce la diferenţe în efectele pe care stresul le generează în dreptul celor două sexe.

Iată câteva dintre cele mai importante ameninţări pentru sănătatea bărbaţilor când vine vorba de stres, adunate de Huffington Post:

Studiile realizate pe animale au arătat că stresul cronic poate conduce la mutaţii ale expresiei genetice spermei, lucru care ar putea fi transmis la urmaşii masculilor. Cercetătoarea dr. Tracy L. Bale susţine că stresul provoacă schimbări ale spermei pe termen lung care poate conduce la modificare în ceea ce priveşte ansamblul axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale (HHS) a puilor în reacţiile de stres.

Tot pe fondul stresului, a anxietăţii şi depresiei apar şi circa 10-20% din cazurile de probleme erectile. Din cauza acestor stări, este activat sistemul simpatic nervos, cel care este responsabil de producerea reacţiei de „luptă sau pleacă”, explică dr. Robert M. Sapolsky, profesor de neurologie la Universitatea Stanford. În cazul stimulării sexuale, este vitală activarea sistemului nervos parasimpatic, adaugă acesta.

De asemenea, stresul îi împiedică pe bărbaţi să recepteze sentimentele celor din jurul său, arată un studiu realizat de Universitatea din California de Sud. Regiunile creierului responsabile cu înţelegerea emoţiilor celorlalţi, în special prin expresii faciale, au înregistrat o activitate scăzută în cazul bărbaţilor stresaţi, spre deosebire de femeile care treceau prin aceeaşi stare, a căror activitate în aceste regiuni a crescut.

Pe lângă aceste efecte pe care stresul le are asupra bărbaţilor, Huffington Post mai adaugă şi alte consecinţe, precum scăderea calităţii spermei şi atractivităţii faciale, dar şi creşterea riscului dezvoltării cancerului de prostată şi a bolilor de inimă şi în cazul stresului moştenit.