Ce e mai dăunător: zahărul sau grăsimea?

2927

Alexander și Chris Tulleken, doi gemeni identici de profesie medici, au vrut să afle dacă zahărul este mai dăunător decât grăsimile sau viceversa. Așa că au iniţiat un experiment inedit în care, timp de o lună, unul dintre ei a adoptat o dietă fără carbohidraţi, iar celălalt un regim alimentar foarte sărac în grăsimi.

„Ani de zile grăsimile au fost considerate nocive: te îngrașă, așa că alimentele sărace în grăsimi sunt bune. Dar dogma ‘grăsimea este nocivă’ este foarte contestată. Carbohidraţii, inclusiv zahărul, sunt văzuţi drept un ingredient dăunător, care te îngrașă și care e toxic”, scrie Alexander într-un articol pentru Daily Mail.

El a explicat faptul că problemele de greutate apar atunci când individului îi lipsesc autocontrolul sau voinţa. Condiţia poate fi influenţată și de factori genetici și hormonali. Însă în cazul gemenilor identici, fraţii „împărtășesc aceleași gene”, iar acest lucru permite observarea efectelor dietelor asupra organismului, fără a mai fi condiţionat de factorul genetic.

În cadrul experimentului efectuat în colaborare cu BBC Horizon, ambii fraţi aveau voie să mănânce alimente care corespundeau dietei urmate, în orice cantitate voiau. Alexander a adoptat dieta fără carbohidraţi, iar Chris a consumat produse sărace în grăsimi (avea voie doar alimente cu cel mult 2% grăsime, pentru a-și asigura necesarul zilnic). De asemenea, nivelul de activitate fizică al amândurora a fost similar pe parcursul experimentului.

Dieta săracă în carbohidraţi (din care lipseau chiar și fructele și legumele) i-a oferit senzaţia de saţietate lui Alexander, însă i-a diminuat nivelul de energie, plăcerea savurării mâncării și i-a provocat probleme precum constipaţie sau halitoză. Și Chris a experimentat o scădere a plăcerii de a mânca. De asemenea, regimul nu îi conferea senzaţie de saţietate. În schimb, el s-a bucurat de o rezistenţă fizică mai bună decât Alexander și, într-un experiment de testare a abilităţilor cognitive, Chris s-a descurcat mult mai bine decât fratele său.

La sfârșitul experimentului, ambii fraţi au pierdut în greutate. Însă dietele urmate au avut costuri pentru sănătate. În urma dietei fără carbohidraţi, Alexander a pierdut masă musculară și a fost la un pas de a dezvolta diabet, scrie NY Daily News. Deși starea lui de sănătate era mai slabă decât a lui Chris, nici acesta din urmă nu a scăpat de consecinţele negative ale dietei fără grăsimi urmate.

„Ceea ce am descoperit este că adevăratul motiv pentru care te îngrași nu este nici grăsimea, nici zahărul”, punctează Alexander. În schimb, concluzia a fost că „ne cunoaștem dușmanul și este o delicioasă combinaţie între grăsimi și zahăr”, susţin cei doi, citaţi de The Independent. Folosite împreună în idustria alimentară, cele două ingrediente, „sunt o combinaţie ce creează dependenţă”, punctează Alexander. El susţine că dietele care înlătură unul dintre aceste elemente pot dăuna sănătăţii și sunt greu de urmat. De aceea, sfătuiește evitarea produselor procesate care au la bază zahărul și grăsimile, ingrediente care influenţează modul de funcţionare al creierului.

O concluzie asemănătoare enunţa și jurnalista specializată pe probleme alimentare, Joanna Blythman. „De vină pentru creșterea obezităţii nu sunt alimentele integrale care conţin grăsimi naturale, ci produsele alimentare procesate, pline de carbohidraţi rafinaţi și zahăr care se transformă rapid în grăsime corporală”, a declarat Blythman pentru Edinburgh News.