Ce putem păţi din cauza alimentelor cu pesticide

28

Mai mult de 350 de japonezi s-au îmbolnăvit după ce au consumat produse alimentare congelate contaminate cu un pesticid toxic, scrie site-ul de știri din Japonia NHK.

Simptomele intoxicaţiei alimentare au fost resimţite de 356 de persoane care au cumpărat produse ale Companiei Maruha Nichiro Holdings.

La sfârșitul anului trecut, pe 29 decembrie, compania japoneză a cerut retragerea de pe piaţă a circa 6,4 milioane de alimente congelate, după ce în anumite produse a fost detectată prezenţa unei substanţe toxice denumite malathion, scrie AFP. Acest pesticid este folosit pentru a elimina afidele, dăunători care pot periclita culturile de porumb și orez. Până în prezent, numai 1,2 milioane din pachetele de alimente au fost recuperate.

De la declanșarea scandalului legat de intoxicarea cu respectivul pesticid, purtătorul de cuvânt al Companiei Maruha Nichiro Holdings a declarat că au fost primite aproximativ 460.000 de apeluri telefonice de la cumpărători. Consumatorii au raportat atât plângeri legate de mirosul ciudat emanat de produsele alimentare ale companiei, cât și prezenţa simptomelor toxiinfecţiei alimentare, rezultată în urma consumului produselor contaminate.

În urma incidentului, poliţia a demarat o anchetă pentru a stabili care este motivul prezenţei unei cantităţi importante de pesticid în produsele alimentare care au fost produse la o fabrică din Gunama, Tokyo. Forţele de ordine iau în calcul ipoteza contaminării deliberate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra faptului că pesticidele conduc în fiecare an la îmbolnăvirea a circa trei milioane de oameni din întreaga lume. Anual, pesticidele ucid aproximativ 250.000 de persoane.

Experţii avertizează că toxinele cu care sunt contaminate alimentele pot persista chiar dacă produsele au fost bine curăţate sub jetul de apă. „Chiar și după spălarea alimentelor, precum fructele de pădure sau ardeii, s-ar putea să nu fi curăţat în totalitate pesticidele", atrage atenţia dr. Sarah Janssen, cercetător în cadrul Consiliului pentru Protejarea Resurselor Umane, citează US News.

În România, de exemplu, grapefruitul, lămâile, mandarinele și roșiile, majoritatea provenind din Turcia, dar și merele românești au în compoziţie cel puţin două tipuri de pesticide, arată cel mai recent raport pentru controlul pesticidelor, efectuat de Autoritatea Sanitar Veterinară pentru Siguranţa Animalelor.