Ce să facem ca să ne dezlipim de telefoanele mobile

289

Un procent de 54% dintre adolescenţii americani au declarat că petrec prea mult timp pe telefonul mobil, o bună parte din timp fiind conectaţi la reţelele de socializare.

În același timp, două treimi dintre părinţi sunt îngrijoraţi cu privire la timpul petrecut de adolescenţi în faţa dispozitivelor mobile, cu toate că și ei se confruntă la rândul lor cu propriile provocări legate de timpul petrecut pe telefon.

Un procent îngrijorător, de 72%, dintre adolescenţi au declarat că de cele mai multe ori verifică mesajele sau notificările dimineaţa, imediat ce se trezesc, în timp ce aproximativ patru din zece au spus că se simt neliniștiţi când nu au telefonul mobil cu ei. Un procent de 57% dintre tineri cred că trebuie să răspundă la mesaje imediat cum le primesc.

În ceea ce îi privește pe părinţi, 15% dintre ei au declarat că deseori nu se mai pot concentra la locul de muncă pentru că sunt distrași de telefonul mobil. Aceasta este aproape dublul faţă de adolescenţii care, în procent de 8%,d recunosc că își pierd adesea atenţia la școală din cauza telefoanelor mobile.

Acestea sunt doar câteva dintre principalele constatări ale studiului realizat de Centrul de Cercetare Pew în perioada 7 martie – 10 aprilie și care a avut la bază analizarea a 743 de adolescenţi cu vârste între 13 și 17 ani și a 1.058 de părinţi de adolescenţi din Statele Unite. Potrivit studiului, marea majoritate a adolescenţilor din Statele Unite au acces la un smartphone, iar 45% dintre ei sunt prezenţi aproape constant online.

Cercetătorii au remarcat faptul că fetele au tendinţa de a petrece mai mult timp pe reţelele de socializare, procentul fiind de 47%, faţă de 35%, reprezentat de băieţi. Spre deosebire de fete însă, 41% dintre băieţi și doar 11% dintre fete petrec timp jucând jocuri video.

În ceea ce îi privește pe părinţi, 65% au declarat că, într-o oarecare măsură, își fac griji cu privire la faptul că adolescentul lor petrece prea mult timp în faţa dispozitivelor mobile, iar 35% au spus că sunt foarte îngrijoraţi de acest aspect. În plus, mai mult de jumătate dintre părinţi (57%) au adăugat că limitează timpul în care copilul lor poate fi online sau poate utiliza telefonul mobil. În același timp, și 52% dintre adolescenţi au raportat că au luat măsuri pentru a reduce timpul petrecut pe telefonul mobil, 57% încearcă să limiteze utilizarea reţelelor de socializare, iar un procent de 58%, a jocurilor video.

Efectele tehnologiei asupra adolescenţilor au fost consemnate de către oamenii de știinţă, care au evidenţiat o serie de emoţii cu care se confruntă tinerii când nu au telefoanele mobile la ei. Adolescenţii au fost rugaţi să enumere cinci emoţii diferite generate de lipsa telefonului, iar preponderent, în proporţie de 42%, a fost amintită anxietatea, mai ales de către fete. Un procent de 25% dintre participanţii la studiu au declarat că se simt singuri, iar 24%, supăraţi. Cu toate acestea, 17% dintre respondenţi au declarat că se simt ușuraţi sau fericiţi atunci când nu au telefonul mobil în preajmă.

Jean Twenge, psiholog, cercetător și autor, confirmă că adolescenţii care sunt online mai multe ore pe zi sunt de două ori mai susceptibili să se simtă nefericiţi, în comparaţie cu cei care sunt online mai puţin de o oră pe zi. Mai mult decât atât, primii se exspun unui risc de suicid cu 71% mai mare faţă de cei din a doua categorie. „Pentru sănătate mintală, fericire și somn adecvat, timpul petrecut de adolescenţi pe device-uri mobile nu ar trebui să depășească 2 ore pe zi. Dincolo de limita aceasta, riscurile cresc pentru cei care ajung la cele mai înalte niveluri de utilizare”, avertizează Twenge. În 2015, grupul de cercetare Common Sense Media a raportat că mai mult de jumătate dintre adolescenţii americani petreceau cel puţin 4 ore pe zi în faţa unui ecran, iar 25% dintre adolescenţi au raportat utilizări chiar mai mari, de peste 8 ore pe zi.

Totodată, în cadrul unui studiu recent, cercetătorii au raportat rate crescute de limfom, precum și alte tipuri de cancer care afectează prostata, pielea, plămânii, ficatul și creierul la toate animalele expuse la radiaţia neionizantă de radiofrecvenţă (RF) pe care telefoanele mobile și alte dispozitive fără fir le emit. Aceste raze au un efect biologic cunoscut: capacitatea de a încălzi ţesutul prin excitarea moleculelor sale. Experţii au concluzionat că există „dovezi clare” care leagă radiaţia RF de neurinomul la inimă și „unele dovezi” care o leagă de gliomul creierului (tumoră cerebrală).

Cel mai recent set de recomandări pentru utilizarea tehnologiei mobile lansat de Academia Americană de Pediatrie (AAP) nu numai că recunoaște ubicuitatea crescândă a device-urilor electronice și utilizarea lor în sălile de clasă și în afara lor, dar și faptul că timpul alocat tehnologiei mobile nu este egal cu cel petrecut cu familia, prietenii, apropiaţii.

AAP recomandă ca părinţii și persoanele care îi îngrijesc pe copii să dezvolte un plan familial în privinţa tehnologiei mobile, în cadrul căruia să fie luate în considerare nevoile de sănătate, educaţie și divertisment ale fiecărui copil în parte, precum și al întregii familii. Părinţii trebuie să fie mentorii media ai copiilor lor, ceea ce înseamnă că aceștia trebuie să îi înveţe pe copii cum să folosească tehnologia mobilă ca pe un instrument de creaţie, conectare și învăţare. De asemenea, părinţii trebuie să fie atenţi ca utilizarea tehnologiei mobile să nu ia locul activităţii fizice și să nu diminueze timpul alocat somnului, comunicării directe sau activităţilor de familie.

Întrucât utilizarea telefonului mobil pe timpul nopţii duce treptat la un declin al sănătăţii mintale, părinţii ar trebui să limiteze accesul copiilor la telefonul mobil înainte de culcare sau să îl interzică cu totul în anumite zone, cum ar fi dormitorul. Și oprirea notificărilor este o idee bună, reducându-se astfel tentaţia de a verifica mereu telefonul.