Confesiunea unui fost anorexic

1709
Viaţa unui anorexic
Viaţa unui anorexic

„Am aflat că pot fi consumate fracţiuni de calorii doar inhalând aerul de lângă McDonald's, atunci când restaurantul pornește ventilatoarele, așa că am început să îmi ţin respiraţia când treceam pe lângă unul", se confesează Isaac Bilyk, un fost anorexic, într-un articol pentru Prodigal Magazine.

„Am aflat că pot fi consumate fracţiuni de calorii doar inhalând aerul de lângă McDonald’s, atunci când restaurantul pornește ventilatoarele, așa că am început să îmi ţin respiraţia când treceam pe lângă unul”, se confesează Isaac Bilyk, un fost anorexic, într-un articol pentru Prodigal Magazine.

Bilyk mărturisește că în primăvara lui 2009 a început să considere scăderea în greutate ca fiind un „vehicul pentru iubire și acceptare”. Astfel, în decursul mai multor ore, el își făcea planuri care să îl ajute să micșoreze numărul de calorii consumate și, totodată, să mărească orele petrecute făcând exerciţii fizice. Odată cu înfometarea, au apărut și durerile, povestește Bilyk. Pentru că organismul său avea nevoie de hrană, de nutrienţi și nu îi primea, corpul său a început să „consume tot ce avea la dispoziţie, iar inima mea sau alte organe nu făceau nicio excepţie”. Mai mult, pentru că organismul său nu se mai putea încălzi cum trebuie, la peste 30 de grade Celsius, el simţea nevoia să poarte un pulover. Însă toată suferinţa provocată de înfometare nu îl făcea decât să se urască mai mult. „Durerea era plăcută. Era ceea ce meritam”.

Ce sunt tulburările de alimentaţie

Persoanele care se confruntă cu tulburări de alimentaţie se concentrează excesiv asupra greutăţii corporale, a aspectului fizic și asupra alimentelor pe care le consumă, notează Eating Disorder Foundation. Cele mai întâlnite astfel de afecţiuni sunt anorexia nervoasă, bulimia nervoasă și mâncatul compulsiv (binge eating). De multe ori, persoanele care suferă de aceste afecţiuni refuză să mănânce, fac exerciţii fizice în exces, ori mănâncă necontrolat și apoi își provoacă vărsături sau abuzează de laxative. Aceste practici sunt cel mai adesea metodele prin care bolnavii reușesc să facă faţă unor dureri emoţionale puternice, unei lipse a stimei de sine sau chiar episoadelor de stres, traumelor și depresiilor.

Tulburările de alimentaţie apar atât la femei, cât și la bărbaţi, notează Institutul Naţional american pentru Sănătate Mintală. Deși adolescenţii și tinerii sunt cel mai adesea afectaţi de aceste boli, nici copiii, dar nici adulţii nu sunt feriţi de riscul apariţiei tulburărilor.

Ce înseamnă să suferi de tulburări de alimentaţie

În iulie 2009, Bilyk a apelat la ajutorul unui psiholog, pentru a confrunta problema sa de alimentaţie. În urma diagnosticului cu anorexie nervoasă, el a petrecut o săptămână în spital, timp în care a putut să vadă efectele pe care tulburările sale de alimentaţie le-a produs asupra corpului său. Mai mult, în urma investigaţiilor medicale, analizele au arătat că tensiunea sa arterială este mai mică decât ar fi fost normal. Odată externat, el a trebuit să poarte un monitor cardiac portabil, cât și să urmeze anumite reguli stricte de alimentaţie.

Fie că e vorba de bulimie, de mâncatul compulsiv, de anorexie, ori de orice altă tulburare de alimentaţie, cu cât pacientul suferă de această boală pentru o perioadă mai îndelungată, cu atât consecinţele acesteia sunt mai aspre, putând conduce chiar la moarte, punctează Mayo Clinic. Printre efectele produse de aceste afecţiuni se numără problemele cardiovasculare, insuficienţe multiple ale organelor interne, pierdere de masă osoasă, amenoree (absenţa menstruaţiei), probleme digestive, leziuni renale sau apariţia cariilor dentare grave. La acestea se adaugă problemele de ordin psihic pe care tulburările de alimentaţie le creează, de la depresie și până la gândurile sau adoptarea unui comportament suicidal.

Cum arată viaţa unui anorexic în timpul recuperării și după aceasta

Odată diagnosticată tulburarea de alimentaţie, pacienţilor li se recomandă urmarea unor ședinţe de psihoterapie, tratament medicamentuos și urmarea unor reguli stricte de nutriţie, punctează Mayo Clinic. Este foarte important ca pacienţii care se confruntă cu astfel de tulburări să urmeze cu stricteţe recomandările personalului specializat. Tototdată, cel care suferă de boli de alimentaţie trebuie să evite izolarea de familie și prieteni și, totodată, să se desprindă de vechile metehne care îi alimentau starea negativă, precum cântărirea frecventă a greutăţii corporale. Un alt element important este necesitatea redobândirii stimei de sine, punctează Help Guide. De aceea, pacienţii trebuie încurajaţi să își privească mai atent calităţile, în detrimentul defectelor, să observe acele lucruri legate de aspectul lor fizic care le plac, dar și să recunoască și să oprească acele momente în care își fac autocritică.

Pentru Bilyk, recuperarea fizică a fost strâns legată de recuperarea spirituală. După externare și odată cu apariţia provocării de a învinge anorexia, el se simţea nesigur pe forţele sale proprii de a reuși să treacă peste acest episod din viaţa sa. Acasă nu avea niciun prieten bun pe care să se poată baza. „Au fost multe nopţi, în perioada de recuperare, în care pur și simplu am stat singur în camera mea, în agonie, fiind chinuit de singurătate și de dezgust faţă de ce sunt”, mărturisește el. „Dar în acel loc de zdrobire și pustietate, la capătul drumului L-am întâlnit pe Cel care ne cheamă pe toţi să venim și să găsim dragostea și acceptarea după care tânjim”, spune tânărul. Ceea ce l-a salvat, povestește Bilyk, a fost vocea lui Iisus care îi spunea că are un scop pe pământ și că este iubit.