Controlarea nivelului colesterolului şi tensiunii diminuează riscul de diabet

171

Controlarea nivelului colesterolului şi a tensiunii arteriale ar putea ajuta la reducerea cu cel puţin 50% a riscului dezvoltării de boli cardiovasculare, arată un studiu american publicat în jurnalul Circulation, informează Huffington Post.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o legătură între vizitele medicale efectuate de două ori pe an şi menţinerea sub control a nivelului colesterolului şi tensiunii arteriale.

Sondajul National Health and Nutrition Examination a fost efectuat în perioadele 1988-1994, 1999-2004 şi 2005-2010, pe un eşantion de peste 17.000 de americani. Pe lângă analizele colesterolului şi ale tensiunii arteriale, cercetătorii au luat în considerare şi alţi factori care pot determina apariţia bolilor cardiovasculare, precum vârsta, rasa, alte boli de care suferă (de exemplu, diabet), frecvenţa cu care participanţii merg la consultări medicale sau fumatul. Rezultatele au arătat că persoanele de origine americană, în vârstă, care suferă de diabet sau de boli de inimă ar putea avea cele mai multe beneficii de pe urma prescrierii unui tratament în vederea controlării tensiunii arteriale şi nivelului colesterolului. Pe aceeaşi listă se află şi persoanele de origine hispanică sau afro-americană.

Semnificaţia rezultatelor obţinute are o importanţă şi în cazul locuitorilor ţării noastre. România se află pe locul al treilea în topul ţărilor europene în ceea ce priveşte decesele survenite din cauza bolilor cardiovasculare, susţine Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, citează Ziare.com. Bolile de inimă sunt responsabile de aproximativ 60% din totalul morţilor înregistrate în România, fiind principala cauză de deces atât pe teritoriul ţării noastre, dar şi în Europa, precizează cel mai recent raport al Societăţii Europene de Cardiologie.