Copiii care petrec mult timp în casă sunt predispuşi la miopie

214

Spre deosebire de copiii care se joacă afară, cei care petrec o bună parte a timpului în casă sunt mult mai expuşi riscului de a dezvolta miopie, este rezultatul a două studii, informează Daily Mail.

Deşi se crede că miopia este de multe ori moştenită, se pare că şi alţi factori pot cauza această afecţiune, ca de exemplu privarea de lumina soarelui.

Un studiu taiwanez a analizat efectele petrecerii în aer liber a recreaţiilor în cazul elevilor a două şcoli. Într-una dintre şcoli copiii au petrecut circa 80 de minute afară în timpul pauzelor, în timp ce o altă unitate nu a forţat copiii să iasă în aer liber. Rezultatele au arătat că elevii care au petrecut mai mult timp afară au înregistrat mai puţine cazuri şi simptome de miopie decât ceilalţi.

Un alt studiu, realizat în Danemarca, a împărţit participanţii în şapte grupe care au participat la experiment în anumite perioade din an, astfel încât cercetătorii să poată observa efectele mediului asupra dezvoltării miopiei atât în perioadele în care soarele strălucea chiar şi 18 ore pe cer, cât şi în cele în care apărea doar şapte ore. Rezultatele au arătat că expunerea la soare pentru un timp mai îndelungat a contribuit în mod benefic la micşorarea riscului de dezvoltare şi instalare a miopiei.

Miopia ar putea căpăta proporţii epidemice în ţările dezvoltate. În Statele Unite, procentul celor care au dezvoltat această afecţiune a crescut cu aproximativ 65% din 1970. Chiar dacă miopia este corectabilă în perioada copilăriei, aceasta poate naşte complicaţii severe odată cu înaintarea în vârstă, crescând riscul unor boli care pot conduce la orbire, precum glaucomul sau detaşarea retinei.