Folosirea telefoanelor în exces ar putea fi un obicei dăunător pentru sănătatea ochilor, avertizează specialiștii în oftalmologie, conform BBC.
Dispozitivele mobile inteligente emit o lumină albastru-violet, care este „potenţial periculoasă și toxică pentru partea din spate a ochilor”, a explicat dr. oftalmolog Any Hepworth. „Pe o perioadă lungă de timp (acest tip de lumină) are potenţialul de a afecta ochii”, adaugă specialistul. El oferă ca exemplu rezultatele unor teste care au demonstrat că degenerarea maculară, care provoacă orbirea, poate fi produsă prin supraexpunerea ochilor la lumina albastru-violet.
Cum îţi poate strica smartphone-ul vederea
Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât un sondaj recent arăta că tinerii până în 25 de ani ajung să își verifice telefonul mobil chiar și de 32 de ori pe zi. Însă nu numai folosirea excesivă a smartphone-urilor e periculoasă pentru ochi, ci și a tabletelor sau privitul la televizor.
„Deși nu știm dacă există vreo legătură directă în ceea ce privește apariţia problemelor oculare, există dovezi puternice, obţinute în laborator, care arată că are potenţialul de a face acest lucru”, explică dr. Hepworth. Estimările cercetătorilor arată că o mare parte din utilizatorii de smartphone privesc spre ecranul dispozitivelor mobile de la o distanţă de circa 20 de centimetri, scrie CBS. Valoarea este semnificativ mai mică în comparaţie cu distanţa de la care o persoană citește un text dintr-o revistă și care ajunge la circa 40 de centimentri.
Distanţa de la care citim mesajele și textele de pe internet
O altă cercetare arăta că distanţa de la care privim către smartphone variază, în funcţie de tipul textului citit. Astfel, mesajele SMS sunt citite în mod confortabil de la circa 36 de centimetri, în timp ce textele de pe paginile de internet sunt parcurse de la o distanţă de 32 de centimetri faţă de ochi, scrie Live Science. Și în acest caz, distanţa dintre ochi și telefonul mobil este mai mică decât cea de la care privim către un text scris pe hârtie. Autorii studiului punctează că dispozitivele mobile inteligente „pot prezenta o varietate de cerinţe vizuale, care sunt în mod semnificativ diferite în termeni de distanţe de lucru, unghiul privirii și dimensiunea textului”. Mai departe, solicitarea pe termen lung pe fondul acestor cerinţe poate obosi ochiul și poate da naștere durerilor de cap.
Citește și: Generaţia captivă pe canapea
David Allambi, expert în chirurgie oftalmologică cu laserul, a observat o creștere semnificativă a numărului e cazuri de miopie, de 35%, începând din 1997. „Dacă lucrurile continuă ca și până acum, preconizez că între 40 şi 50% dintre tinerii de 30 de ani ar putea suferi de miopie în 2033, pe fondul smartphone-urilor și a stilului de viaţă petrecut în faţa ecranelor”, a declarat expertul, citat de Daily Mail.
Foto: stockvault.net