A avea un scop în viaţă şi a-ţi stabili obiective în fiecare dimineaţă constituie două mijloace foarte bune pentru a trăi o viaţă mai lungă şi de calitate. O spun numeroase studii şi o demonstrează japonezii de pe insula Okinawa, unii dintre cei mai longevivi locuitori ai planetei.

Un studiu de referinţă, desfăşurat pe parcursul a câteva decenii şi realizat de medicul Robert Butler, a cărui lucrare a primit premiul Pulitzer, a demonstrat că una dintre cheile unei vieţi de calitate este a avea un scop în viaţă. Astfel, cei care îşi duceau viaţa cu un scop şi care stabileau în fiecare scopuri precise trăiau nu doar mai mult, ci şi mai bine decât semenii lor.

Aceasta este lecţia de viaţă din spatele longevităţii japonezilor din Okinawa, a căror speranţă de viaţă este de 83 de ani, una dintre cele mai mari din lume, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Deşi duc o viaţă lipsită de multe beneficii ale societăţii contemporane şi sunt mai degrabă săraci, japonezii din Okinawa sunt recunoscuţi pentru optimismul cu care privesc viaţa şi cu care urmăresc „ikigai" – concept ce semnifică „raţiunea de a trăi" sau „raţiunea de a te trezi dmineaţa". Pentru ei, acest motiv se traduce prin grija faţă de nepoţi, ajutorul dat în comunitatea din care fac parte, îngrijirea grădinii sau altele.

O asemenea raţiune pentru a trăi este necesară şi occidentalilor. Imaginaţi-vă ceva important care vă motivează, care vă umple de satisfacţie. Atunci când identificaţi acel ceva, faceţi-vă un plan pentru a-l îndeplini şi realizaţi un program după care să practicaţi acel obicei, ne sfătuieşte James Clear, antreprenor şi autor pe site-ul Life Hacker.