Cum reuşeşti să dormi mai bine?

1111

Somnul este esenţial pentru buna funcţionare a organismului, influenţând atât sănătatea fizică, cât şi pe cea psihică. Mulţi oameni însă sunt victimele insomniei sau duc lipsa unui somn odihnitor. Ce soluţii există pentru această problemă?

Vindecă şi reface celulele, previne obezitatea, previne boala, energizează, consolidează şi îmbunătăţeşte memoria, stimulează creativitatea, luptă împotriva depresiei, contribuie la longevitate, reduce inflamaţiile (asociate cu bolile cardiovasculare, diabet, artrită), micşorează nivelul de stres. Iată doar câteva dintre beneficiile unui somn optim, atât din punctul de vedere al cantităţii, cât şi al cantităţii, punctează health.com.

Experţii recomandă aproximativ 7-8 ore de somn, lucru care poate varia de la persoană la persoană, în funcţie de vârstă şi sex. Din păcate, majoritatea oamenilor nu dorm suficient sau nu au parte de un somn odihnitor, lucru care îi expune exact la reversul beneficiilor menţionate mai sus. Ceea ce este şi mai grav este faptul că doar puţini dintre aceştia îşi fac griji în acest sens, considerând somnul un lucru secundar în vederea calităţii vieţii şi sănătăţii lor.

Există mulţi factori care provoacă insomnia, care tulbură somnul sau care te fac să stai câteva minute bune cu ochii în tavan până ce adormi. Unii sunt de natură mai complexă şi necesită intervenţia persoanelor specializate în acest domeniu, dar unii pot fi eliminaţi mai uşor. Ce poţi face pentru a avea parte de un somn bun şi odihnitor? Iată câteva sugestii, potrivit time.com:

1. Evită ecranele înainte de culcare. Timpul petrecut în faţa ecranelor înainte de ora de culcare este unul dintre marii inamici ai somnului. Lumina lor înşală creierul, care o confundă cu cea a soarelui.

2. Evită stimulenţii, tutunul sau alcoolul. Potrivit specialiştilor de la Centrul Somnului, din Londra, alcoolul dereglează ciclurile normale de somn. Chiar dacă într-o primă fază alcoolul îţi oferă acea senzaţie de slăbiciune care te invită la somn, efectele acestuia dispar în câteva ore, tocmai în cea mai odihnitoare perioadă a somnului. Este posibil ca obiceiul de a consuma alcool înainte de culcare pentru a beneficia de acea adormire rapidă să creeze dependenţă, lucru care va determina mărirea dozei. La rândul lui, acest lucru va influenţa respiraţia, care va fi însoţită de sforăit, care, ulterior se va transforma în apnee, potrivit descopera.ro.

3. Stabileşte un program de somn. Stabilirea unor ore la care să te culci şi la care să te trezeşti, chiar şi în weekenduri, te va ajuta să-ţi reglezi ceasul biologic.

4. Nu prelungi siesta. Siesta are numeroase beneficii confirmate de diferite sutdii, însă aceasta nu trebuie să dureze mai mult de 20-30 de minute. O siestă prea lungă poate influenţa somnul de noapte în mod negativ.

5. Fă sport. Sportul are un rol foarte important în menţinerea sănătăţii. Exerciţiile fizice îţi relaxează corpul şi te pregătesc pentru un somn odihnitor. Însă mişcarea nu trebuie făcută cu puţin timp înainte de culcare, deorece în timpul acesteia temperatura corpului creşte, lucru care te împiedică să adormi uşor şi repede.

6. Nici flămând, nici prea plin. Nu este recomandat să mergi la culcare înfometat, dar nici după o cină copioasă. Ambele situaţii produc stări de disconfort care te împiedică să te odihneşti în mod corespunzător.

7. Creează un ambient liniştit şi confortabil. Unul dintre elementele care contribuie la un somn odihnitor este dormitorul. Acesta trebuie să fie un loc confortabil, relaxant, din care să fie îndepărtate sursele de zgomot şi lumină şi care să aibă o temperatură optimă. Mai mult decât atât, este important ca dormitorul să fie doar atât: dormitor.