De ce se răspândește cancerul la sân în corp

554

Un grup de experţi a descoperit modul prin care cancerul mamar ajunge la metastază, lucru care deschide noi căi de cercetare spre eficientizarea tratamentelor pentru maladia cu care sunt diagnosticate aproape două milioane de femei la nivel global, potrivit statisticilor Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare a Cancerului.

„Avem dovezi că celulele stem ale cancerului sunt responsabile de metastaze – acestea sunt seminţele care mediază răspândirea cancerului. Acum am descoperit că toate celulele stem fac acest lucru", a declarat autorul principal al studiului, dr. Max S. Wicha, de la Universitatea din Michigan.

Celulele stem responsabile de răspândirea cancerului mamar în corp sunt localizate pe suprafaţa exterioară a tumorii. Ele par a fi într-o stare lantentă denumită tranziţie epitelial mezenchimală (TEM), dar se pot infiltra în fluxul sangvin. Astfel, se pot răspândi în regiuni îndepărtate ale corpului. Problemele grave apar atunci când acest tip de celule stem trec în starea opusă, denumită tranziţie mezenchimal epitelială (TME). În acest stadiu, celulele încep să se reproducă, ducând astfel la apariţia unor noi tumori. „Sunt necesare ambele forme ale celulelor stem ale cancerului pentru a se produce metastazarea și creșterea tumorii în organe aflate la distanţă. Dacă celula stem este blocată într-una sau în cealaltă stare, nu se poate produce metastaza", a explicat dr. Wicha.

În prezent însă, testele folosite pentru a observa dacă tumoarea se răspândește nu pot detecta celulele stem aflate în starea TME. Cu toate acestea, descoperirea oferă posibilitatea de dezvoltare a unor instrumente pentru a remedia situaţia. De asemenea, experţii cred că aceste concluzii pot fi valabile și în cazul altor tipuri de cancer.

Și cercetătorii de la Universitatea "Johns Hopkins" au analizat modul de răspândire a cancerului mamar în corp și au ajuns la concluzia că fenomenul apare atunci când nu există oxigen în interiorul tumorii. „Odată cu multiplicarea celulelor canceroase, interiorul tumorii începe să rămână fără oxigen pentru că aceasta nu este hrănită de vasele de sânge", a explicat autorul principal al studiului, prof. Greg Semenza. Acest lucru acţionează factorii care induc hipoxia și astfel se produce creșterea producţiei a două proteine, denumite RhoA și ROCK1.

Experţii știau că cele două proteine joacă un rol esenţial în răspândirea cancerului, deoarece ele ajută la formarea structurilor ce permit celulelor canceroase să „evadeze din tumoarea privată de oxigen" și să călătorească în corp prin intermediul fluxului sangvin. Noutatea studiului constă în descoperirea mecanismului care produce acest efect, şi anume apariţia factorilor care induc hipoxia. În urma testelor de laborator, ei au reușit să reducă influenţa acestor factori. Astfel au putut și să diminueze abilitatea de răspândire a celulelor canceroase, a declarat coordonatoarea studiului, Daniele Gilkes.

Citește și: De ce cancerul este o boală atât de răspândită