De ce sunt cancerigene unele săpunuri, șampoane și paste de dinţi

2080

O serie de produse folosite zilnic pentru igiena personală nu sunt chiar „curate”, deoarece conţin o substanţă despre care s-a demonstrat în repetate rânduri că poate conduce la dezvoltarea tumorilor.

Substanţa chimică în cauză este triclosanul, care, folosit pe termen lung, poate cauza fibroză hepatică și cancer, au demonstrat recent experţii de la Universitatea din California, San Diego. Pentru studiu, s-a folosit un grup de șoareci care au fost expuși la substanţă timp de șase luni (echivalentul a 18 ani în cazul oamenilor). Comparativ cu animalele care nu au luat contact cu triclosanul, acești șoareci au prezentat un risc mai mare de a dezvolta cancer la nivelul ficatului, iar tumorile erau mai mari și se dezvoltau mai repede.

Efectul ar putea fi explicat de interacţiunea triclosanului cu o proteină din corp cu rol în curăţarea  organismului de substanţe toxice, denumită „receptor constitutiv androstan”. În urma reacţiei, numărul celulelor ficatului crește în mod anormal. Pe parcurs, acestea pot deveni fibrotice. În timp, această fibroză hepatică se poate transforma în formaţiuni canceroase.

„Triclosanul, detectat în tot mai multe probe colectate din mediu și utilizat în tot mai multe produse de consum, ar putea depăși beneficiul său moderat și ar putea prezenta un risc foarte real de toxicitate hepatică pentru oameni, așa cum se întâmplă la șoareci, în special când e combinat cu alţi compuși cu acţiune similară”, susţine unul dintre coordonatorii studiului, dr. Robert H. Tukey.

Anterior, un alt grup de experţi de la Universitatea din California a observat că triclosanul poate afecta activitatea mușchilor, în special a celui cardiac. Potrivit testelor pe șoareci, expunerea la o doză de substanţă a redus funcţia mușchiului inimii cu 25%. Și puterea de contractare a fost afectată cu 18%. „La pacienţii cu insuficienţă cardiacă, triclosanul ar putea avea un efect grav în cazul folosirii excesive”, a declarat coautorul studiului, Nipavan Chiamvimonvat.

Alte experimente au arătat că triclosanul poate conduce la dereglări hormonale în cazul animalelor, poate afecta sistemul imunitar și poate crește rezistenţa bacteriilor la antibiotice, scriu experţii de la Mayo Clinic. De asemenea, poate contribui la dezvoltarea tumorilor mamare, potrivit unui studiu efectuat pe șoareci, publicat în Chemical Research in Toxicology.

Pe site-ul Administraţiei pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA se precizează că „triclosanul nu este considerat în prezent periculos pentru oameni. Dar câteva studii știinţifice efectuate după ce FDA a analizat ultima dată acest ingredient merită o evaluare ulterioară.”