Dietele din adolescenţă influenţează riscul cancerului la sân

20

O dietă bogată în grăsimi, adoptată în perioada pubertăţii, poate influenţa riscul dezvoltării tumorilor mamare, chiar dacă acest regim alimentar nu a condus la obezitate, arată un studiu publicat în jurnalul de specialitate Breast Cancer Research.

„Deoarece modelul nostru experimental nu implică nicio creștere în greutate în urma dietei bogate în grăsimi, este important de reţinut că aceste constatări sunt relevante pentru un segment mult mai larg de populaţie, nu numai pentru persoanele supraponderale", a declarat coautorul studiului, Richard Schwartz, profesor de microbiologie și decan asociat al Colegiului de Știinţe Naturale, într-un comunicat publicat pe site-ul Universităţii de Stat din Michigan

Experimentul a fost efectuat pe două grupe de șoareci de laborator. Timp de circa 40 de săptămâni, o parte dintre aceștia au fost hrăniţi cu produse bogate în grăsimi, iar celălalt grup a consumat alimente sărace în grăsimi.

În urma comparării efectelor celor două diete asupra șoarecilor, experţii au observat că dieta pe bază de grăsimi adoptată la pubertate a influenţat riscul dezvoltării cancerului mamar la maturitate. Chiar dacă în timpul experimentului animalele hrănite cu alimente bogate în grăsimi nu au devenit obeze (un factor de risc pentru dezvoltarea cancerul la sân), acest regim de nutriţie a influenţat atât dezvoltarea procesului de inflamaţie a tumorii, cât și expresia factorului de creștere. Fenomenele au contribuit la „intensificarea tumorigenezei", scriu cercetătorii.

Experţii punctează că sunt necesare cercetări ulterioare pentru a studia fenomenul. Indiferent însă de rezultatele pe care le vor obţine, ei încurajează ocolirea dietelor bogate în grăsimi, mai ales că „nu există nicio dovadă care să sugereze că evitarea acestui tip de dietă este dăunător". Astfel, fiecare individ poate contribui la diminuarea riscului de dezvoltare a cancerului mamar.