Durerile pe care le ignorăm ne pun sănătatea în pericol

519

Durerea transmisă de corp este o modalitate prin care acesta ne atenţionează de faptul că ceva nu este în regulă. De multe ori ignorăm aceste semnale, deși e posibil ca manifestări simple precum o banală durere de cap sau de spate să indice prezenţa unei afecţiuni mai grave.

În unele cazuri, durerile pe care le experimentăm sunt cauzate de afecţiuni minore pe care ştim cum să le tratăm. Cu toate acestea, atunci când capătă un caracter pronunţat sau diferit de ceea ce am simţit anterior şi chiar durează mai mult decât în mod obişnuit, ar trebui să ne întrebăm dacă nu cumva reprezintă simptome ale unor boli mai grave, notează revista Prevention. Publicaţia a întocmit o listă în care a adunat părerile specialiştilor cu privire la anumite dureri pe care le resimţim şi care ar putea ascunde, de fapt, afecţiuni serioase.

Durerea persistentă în piept este unul din simptomele care îţi arată că ceva nu este în regulă cu sănătatea inimii tale şi ar putea indica un început de infarct, susţine medicul cardiolog Arthur Agatston. Pe lângă acest semnal, organismul ar putea să îţi indice posibilitatea unui atac cardiac şi prin experimentarea unor dificultăţi respiratorii sau dureri ale corpului în zona superioară, dureri pe care nu le-ai mai simţit până acum, adaugă medicul.

Durerile severe de cap apărute din neant ar putea să fie simptome ale unui anevrism. Această afecţiune poate afecta creierul în doar câteva minute, avertizează medicul cardiolog Elsa-Grace Giardina, directorul Centrului pentru Sănătatea Femeii de la Spitalul Prezbiterian din New York/Centrul Medical din cadrul Universităţii din Columbia. Ea sfătuieşte pacienţii care dezvoltă o astfel de durere puternică să apeleze de urgenţă la medic sau să cheme o ambulanţă.

Dacă disconfortul abdominal cauzat de gaze sau balonare este o stare cu care te confrunţi de câteva săptămâni, o vizită la medic este necesară, deoarece ar putea indica apariţia cancerului ovarian. Conform Fundaţiei pentru Cancer Ginecologic, printre simptomele care indică posibilitatea dezvoltării acestei afecţiuni se numără senzaţia de balonare, durerile pelviene sau abdominale, dar şi dificultatea de a mânca.

Durerile de spate cunosc multe cauze, dar dacă acestea nu dispar în timp, chiar dacă ai folosit pastile anti-inflamatoare, atunci s-ar putea ca unul dintre discuri să apese pe nervul spinal, susţine medicul ortoped şi specialist în activităţi sportive medicinale Letha Griffin.

Alte dureri de care este bine să ţinem cont sunt cele provocate de un dinte care se mișcă şi care ar putea contribui la infectarea nervului, dar şi cele de picioare, mai ales dacă presupun formarea unui edem, o umflătură nedureroasă care conţine un lichid seros. Orice durere care persistă sau care capătă proporţii mari poate indica o afecţiune mult mai gravă, iar vizita urgentă la un cabinet medical îţi poate salva viaţa şi te poate scuti de tratamente costisitoare şi dureroase.