Tratamentul de înfrumuseţare care poate duce la depresie

196

Zâmbetul este expresia bunei dispoziţii şi a lipsei de stres pe care le experimentăm în momentele noastre bune. Deşi pare greu de crezut, există şi oameni cărora muşchii nu le permit să zâmbească, ceea ce le afectează starea generală de bine, favorizând chiar apariţia depresiei. Motivul? Un tratament de înfrumuseţare destul de popular în zilele noastre.

Persoanele care apelează la injecţiile cu botox pentru a reda pielii aspectul tânăr prezintă un risc semnificativ de a traversa episoade de depresie, susţine psihologul Michael Lewis de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie.

În urma chestionării a 25 de femei supuse tratamentului cu botox la nivelul feţei, Lewis a concluzionat că acestea se confruntau, în urma procedurilor aplicate, cu simptome ale depresiei, în special cele cărora substanţa în cauză li se injectase contra ridurilor din jurul ochilor.

Injecţiile cu botox au un efect de „îngheţare" asupra mușchilor faciali, aceștia devenind rigizi chiar şi atunci când cineva se simte suficient de bucuros cât să zâmbească. Mai mult, semnalele care se declanşează de regulă în această situaţie sunt împiedicate să ajungă la creier, accentuând neputinţa de a reproduce expresii faciale particulare.

Psihologul atrage, totodată, atenţia că expresiile care ni se înfiripă pe chip influenţează emoţiile trăite: „Zâmbim pentru că suntem fericiţi şi suntem fericiţi pentru că zâmbim", precizează acesta pentru Health Canal.Muşchii ochilor sunt o componentă esenţială în formarea unui zâmbet adevărat, iar injectarea cu botox în această zonă diminuează puterea de a zâmbi, ceea ce, în timp, poate duce chiar şi la depresie.

În ciuda efectelor negative pe care procedurile de acest fel le au din plin asupra stării fizice şi psihice, botoxul devine o metodă tot mai răspândită de „întinerire", atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor.