Femeile care urmează o dietă mediteraneană trăiesc peste 70 de ani

258

Femeile care, ajunse la vârsta de 50-60 de ani, urmează o dietă mediteraneană au mai multe șanse să treacă de pragul de 70 de ani, arată un studiu american, publicat în jurnalul de specialitate Annals of Internal Medicine.

La studiul efectuat de cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică Harvard și de la Spitalul Brigham and Women din Boston au participat peste 10.000 de femei, care în perioada 1984-1986 aveau între 50 și 60 de ani și care nu sufereau de boli cronice grave. Acestea au fost rugate să răspundă unor întrebări legate de alimentaţia și de starea lor de sănătate. După 15 ani, participantele au fost rugate să se prezinte din nou pentru o evaluare a stării de sănătate.

Rezultatele experimentului au arătat că voluntarele care au urmat o dietă mediteraneană au avut un risc mai mic de a dezvolta afecţiuni grave, precum boli cardiovasculare, diabet sau Parkinson, scrie Medical Daily.

Totodată, „femeile de vârstă mijlocie care urmau modele mai sănătoase de alimentaţie aveau mai multe șanse de a supravieţui până la vârsta de 70 de ani și peste", a declarat coordonatoarea studiului, Cecilia Samieri, citată de US News.

Cercetătorii notează în studiu că „o calitate mai bună a dietei la o vârstă mijlocie ar putea fi strâns legată de o sănătate și o bunăstare mai mari în cazul persoanelor care ating vârste înaintate".

Urmarea unei diete mediteraneene presupune un consum important de alimente sănătoase, precum cereale integrale, nuci, fructe, verdeţuri și legume, punctează Samieri. De asemenea, cei care aderă la acest stil de alimentaţie consumă mai puţină carne roșie, grăsimi saturate, dar mai mult pește și grăsimi monosaturate. Totodată, dieta presupune înlocuirea untului și a sării cu ulei de măsline, respectiv ierburi aromate și condimente.