Ingredientul cancerigen din pasta de dinţi

1324

Un raport întocmit în 1997, însă publicat recent de Administraţia pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), a stârnit un val de îngrijorări întrucât priveşte o substanţă asociată cu o serie de probleme de sănătate, conţinută de un popular brand de pastă de dinţi.

În compoziţia produsului Colgate Total, se regăsește agentul antibacterian cunoscut ca triclosan. Unele studii au dezvăluit că această substanţă poate fi dăunătoare sistemului imunitar și poate crește rezistenţa bacteriilor la antibiotice, scriu experţii de la Mayo Clinic. Experimentele pe animale au arătat că triclosanul, care se găsește și în anumite săpunuri antibacteriene, ar putea produce dereglări hormonale. O altă cercetare pe șoareci, publicată în Chemical Research in Toxicology, a asociat substanţa cu riscul dezvoltării cancerului mamar.

Raportul toxicologic publicat de FDA la 17 ani de la întocmire, pe baza căruia instituţia a aprobat pasta de dinţi Colgate Total, ridică o serie de întrebări cu privire la siguranţa produsului. Documentul a fost făcut public abia anul acesta, ca urmare a unui proces intentat în baza dreptului la liberă informare a cetăţenilor (Freedom of Information Act).

Potrivit datelor conţinute în raport, concluziile unor studii efectuate pe șoareci au subliniat riscul nașterilor premature și al apariţiei unor malformaţii osoase la nivelul craniului, al vertebrelor și al pelvisului, scrie Medical Daily. Cu toate acestea, Colgate a clasat aceste descoperiri drept „irelevante”, deoarece nu au rezultat în urma dozei administrate, ci au fost „incidentale”.

„Am creat un sistem unde testăm aceste substanţe chimice pe populaţia umană. Îmi place ideea că sunt toate sigure. Dar când avem studii pe animale care sugerează altceva, cred că ne asumăm un risc foarte mare”, a declarat pe marginea raportului prof. Thomas Zoeller, de la Universitatea din Massachusetts, de la Amherst, pentru Bloomberg.

Trebuie luat în considerare însă că, în cadrul studiilor, cercetătorii administrează doze de triclosan mult mai mari decât cele la care sunt expuși oamenii, punctează dr. Jessica Savage, de la Harvard School of Public Health, citată de TIME. De asemenea, în cazul oamenilor, substanţa este absorbită prin piele, însă într-o cantitate mică, deoarece pasta de dinţi nu este înghiţită, adaugă experta. În schimb, șoarecilor le este administrată fie prin hrănire, fie prin injectare.

Potrivit FDA, „triclosanul nu este considerat în prezent periculos pentru oameni. Dar câteva studii știinţifice efectuate după ce FDA a analizat ultima dată acest ingredient merită o evaluare ulterioară”.

Pe site-ul dedicat pastei de dinţi Colgate Total este menţionat faptul că produsul este sigur și eficient, fapt demonstrat prin circa 90 de studii, la care au participat aproximativ 20.000 de voluntari. De asemenea, este menţionat faptul că produsul „este singura pastă de dinţi de pe piaţă care a fost supusă procesului de analiză riguroasă New Drug Application (NDA) a Administraţiei pentru Alimente și Medicamente din SUA, pentru eficienţă și siguranţă, inclusiv analizei periodice în baza literaturii știinţifice și informaţiilor privind siguranţa”. Pe site este specificat și faptul că triclosanul, conţinut de produs „în mod unic”, în proporţie de 0,3%, este benefic împotriva plăcii bacteriene, „cea mai frecventă cauză a problemelor de sănătate orală”.

„În aproape 18 ani de când Colgate Total este pe piaţa din SUA, nu a existat niciun semnal cu privire la vreo problemă de siguranţă în rapoartele legate de efectele adverse”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Thomas DiPiazza, citat de Bloomberg.

De asemenea, reprezentanţii companiei Colgate precizează că decizia de a nu publica raportul toxicologic cu privire la produsul Colgate Total nu le aparţine lor, ci FDA.