Alimentaţia prin care ne distrugem planeta

679

A consuma carne este mai mult decât o alegere personală, întrucât are un impact semnificativ asupra întregului mediu înconjurător, contribuind la încălzirea globală, conform unor studii publicate recent.

Un studiu a fost realizat vara aceasta la Universitatea Oxford, la care au luat parte 65.000 de voluntari cu vârste peste 20 de ani. În urma analizei obiceiurilor de consum de alimente, experţii au împărţit participanţii în consumatori de carne, consumatori de pește, vegetarieni și vegani.

Rezultatele au arătat că o persoană care consumă circa 2.000 de kilocalorii provenind din produse animale determină producerea de până la 2,5 ori mai multe gaze cu efect de seră, comparativ cu un individ care consumă același număr de calorii provenind dintr-o alimentaţie strict vegetariană. Cantitatea emisiilor cu efect de seră determinate de consumatorii de carne sunt mai mari decât cele ale consumatorilor de pește sau ale vegetarienilor cu până la 51%, respectiv 54%.

Poluarea asociată alimentelor este strâns legată de modul de producţie, de transport, depozitare, preparare, dar și de cantitatea de deșeuri și pierderi rezultată, punctează autorii studiului. De la dioxidul de carbon produs de combustibilul folosit pentru transport sau metanul eliberat de animale în urma procesului de fermentaţie enterică și până la protoxidul de azot din solurile fertilizate, toate acestea conduc la creșterea nivelului emisiilor cu efect de seră.

Concluziile cercetării sunt întărite de un alt studiu recent, efectuat de experţii de la Universitatea Loma Linda, din SUA. Potrivit rezultatelor, dietele pe bază de produse animale produc cu o treime mai multe gaze cu efect de seră, comparativ cu cele vegetariene.

De altfel, un raport al Organizaţiei pentru Alimente și Agricultură din cadrul ONU avertiza că industria fermelor de animale este responsabilă pentru producerea a aproximativ 15% din cantitatea totală de emisii de dioxid de carbon la nivel mondial. Procentul s-ar putea majora în următorii ani, pe fondul creșterii consumului de produse alimentare de origine animală. Conform estimărilor experţilor, până în 2050, cererea de carne ar putea crește cu până la 73% faţă de nivelul din 2010.

Carnea cu cel mai grav impact asupra mediului este cea de miel, potrivit unui grafic întocmit de organizaţia Enviormental Working Group, din SUA. Pe locul următor se află carnea de vită, cea de porc, somonul din crescătorii, carnea de curcan și cea de pui.