Lipsa micului dejun perturbă activitatea cerebrală

614

Săritul peste micul dejun determină o perturbare a activităţii cerebrale, ceea ce face ca pe parcursul zilei creierul să dicteze o vulnerabilitate mai mare faţă de consumul de alimente bogate în calorii, arată un studiu efectuat de cercetătorii londonezi de la Imperial College.

Astfel, lipsa micului dejun afectează o regiune a cortexului orbito-frontal, asociată cu stimulii plăcerii din circuitul recompensei. Cu prima ocazie, această zonă devine supra-stimulată, iar persoana este tentată să mănânce alimente bogate caloric, informează Agerpres, citând site-ul passionsante.be.

Principala observaţie a fost că atracţia mare faţă de alimentele bogate în calorii nu este dictată de senzaţia de foame, care ar putea fi împlinită şi prin alimente slab calorice. Însă lipsa micului dejun determină creierul să aibă un alt comportament şi să aleagă alimentele bogate în calorii.

Studiul a fost efectuat pe 20 de voluntari (adulţi tineri cu un indice de masă corporală normal) în diferite situaţii (post, mic dejun, injectare de ser fiziologic sau de grelină, „homonul foamei”). Adulţii care nu au mâncat dimineaţa au consumat, în medie, cu 20% mai multe calorii decât atunci când au mâncat dimineaţă.