Mâncarea „perfectă” dăunează grav sănătăţii

37

Mâncarea „perfectă” dăunează grav sănătăţii, avertizează ziarul Adevărul, într-o analiză a fenomenului ortorexiei.

Mâncarea „perfectă” dăunează grav sănătăţii, avertizează ziarul Adevărul, într-o analiză a fenomenului ortorexiei. Obsesia pentru hrana corectă, denumită în limbaj de specialitate „ortorexie” face victime și printre români.

Potrivit Eurobarometrului realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară în 2010, 47% din români (faţă de 37%, media europeană) se tem că mâncarea pe care o consumă îi îmbolnăveşte, mai mulţi decât cei cărora le este frică de accidentele de maşină (34%), sau să fie victimele unei infracţiuni (19%).

Mai mult, potrivit sondajului 24% dintre români verifică numărul de calorii şi nutrienţii alimentelor pe care le consumă. Medicul Adrian Copcea, care a tratat câţiva pacienţi care manifestau ortorexie, spune că simptomele  acestei tulburări constau în evitarea meselor unde alimentele ar fi putut fi „nesănătoase”, izolarea socială, controlul total asupra preparării meselor, obsesia de a obţine informaţii detaliate despre compoziţia alimentelor.

Copcea adaugă la toate acestea eliminarea plăcerii de a mânca, care constituie un „element patologic, având în vedere că printre rolurile fireşti ale alimentaţiei se numără şi plăcerea de a mânca.”Specialiștii spun că femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii să dezvolte obsesii pentru diete și exerciţii fizice.

Lucy Jones, de la Asociaţia Nutriţioniştilor Britanici, citată de Daily Mail, e convinsă că în spatele acestei obsesii se află „cultul excesiv al celebrităţii şi al presiunii pe care o resimt pentru a fi cât mai slabe”.