Marea Britanie: Cruciadă împotriva zahărului și a obezităţii

632

Marea Britanie declară război zahărului. Băuturile care au un conţinut mare de zahăr au intrat în atenţia guvernanţilor. Vizate sunt Coca Cola, Pepsi, Sprite și toată gama de băuturi carbogazoase. Raţiunea din spatele acestei lupte este simplă: guvernul pune o taxă suplimentară și speră ca astfel să combată obezitatea.

Cei care militează pentru un stil de viaţă sănătos au un motiv de bucurie. Nu același lucru s-ar putea spune despre persoanele îndrăgostite de gustul zahărului aflat în cantitate concentrată în unele produse. Se pare că guvernul britanic este pregătit să ignore reacţiile celor din urmă și să dea o lovitură cruntă industriei producătoare de băuturi pe bază de zahăr. Urmează ca, în viitorii doi ani, băuturilor răcoritoare cu zahăr să li se aplice o taxă suplimentară. Concret, pentru fiecare litru de băutură răcoritoare cu un conţinut ridicat de zahăr (care depășește 5 grame/100 ml) vor fi aplicate taxe de 24 de penny, anunţă The Bussiness Insider.

Lupta în argumente

„Introducem o nouă taxă pe industria băuturilor dulci, care va fi aplicată companiilor şi va intra în vigoare în doi ani, pentru a lăsa timpul necesar pentru schimbarea compoziţiei produselor”, a spus ministrul de finanţe britanic. Considerate de către oficialul guvernamental ca „unul dintre principalii factori ai obezităţii infantile”, vor fi luate în vizor nu doar băuturile carbogazoase, ci și sucurile naturale de fructe și băuturi dulci pe bază de lapte. Totuși, nu toţi vor plăti la fel, taxa urmând să se aplice diferenţiat, în funcţie de conţinutul de zahăr. Acesta este și motivul oferirii termenului de graţie de doi ani pentru a permite companiilor respective să modifice dozajul de zahăr.

„Copii de 5 ani consumă anual o cantitate de zahăr echivalentă cu greutatea lor corporală”, a adăugat ministrul. De fapt, el nu a făcut decât să citeze avertismentul dat de Ministerul Sănătăţii de la Londra, care estima acest consum de zahăr undeva în jurul cifrei de 22 kg într-un an . Chiar și așa, argumentele ministrului nu par să fi convins pe toată lumea, primii care au reacţionat fiind producătorii de băuturi dulci. Ameninţaţi cu pierderi financiare mari, au calificat anunţul ca parte a unui „teatru politic” și au avertizat că vor acţiona în instanţă guvernul britanic, dacă legea se va aplica. În plus, aceștia nu sunt de acord nici cu teoria guvernului, conform căreia suprataxarea ar putea combate obezitatea, mai degrabă, susţin producătorii, i-ar obliga să își mărească costurile de producţie și va duce și la pierderea de locuri de muncă.

Reacţia producătorilor este de înţeles, însă nu este susţinută și de argumente solide. Unul dintre factorii majori care îmbolnăvește populaţia este „cultura care promovează alimente ieftine, convenabile, bogate în grăsimi, sare și zahăr”, a declarat în urmă cu doi ani directorul regional al OMS, citat de The Guardian. Avertismente împotriva consumului excesiv de zahăr sunt trase în mod periodic de către specialiști.

 Precedente

Potrivit cifrelor oficiale, 28% dintre copiii cu vârste între 2 şi 15 ani sunt supraponderali în Marea Britanie. În acest context, ideea aplicării unei taxe pe zahăr nu este una nouă, discuţiile pe acest subiect fiind intense în ultimii ani, mai ales că această taxă ar urma să aducă anual peste cinci sute de milioane de lire la bugetul statului britanic.

Ceea ce încearcă să aplice guvernul britanic nu poate fi considerată o premieră mondială. În urmă cu câţiva ani și primarul oraşului New York intenţiona să pună în aplicare aceeași măsură de combatere a obezităţii, mergând până la interzicerea vânzării în cantităţi mari a băuturilor răcoritoare. „Epidemia de obezitate distruge sănătatea cetăţenilor acestui oraş şi aceste noi măsuri vor schimba asta”, a declarat primarul Bloomberg, după ce legea a fost adoptată. Franţa, Belgia, Ungaria, Mexic au luat în ultimii ani măsuri similare. Va veni și rândul României?