Noi speranţe de tratament pentru HIV

1665

Un nou medicament experimental, destinat luptei împotriva HIV, a primit statut prioritar din partea Administraţiei americane pentru Alimente și Medicamente (FDA), generând optimism privind șansele de a obţine rezultate mai bune în controlarea virusului mortal decât până în prezent, conform Christian Post.

Noul medicament, cunoscut sub numele de Dolutegravir, a primit statut prioritar, ceea ce înseamnă că FDA are încredere că noul tratament se va dovedi semnificativ mai bun decât cele deja exietente pe piaţă. Dolutegravir a fost creat de compania GlaxoSmithKline (GSK), iar unii analiști preconizează că medicamentul va deveni o afacere de miliarde de dolari pe an pentru industria farmaceutică.

Medicamentul este clasificat ca inhibitor de integrază, o enzimă care joacă un rol important în procesul prin care virusul HIV își inserează propriul material genetic în celula gazdă, pentru a folosi mai apoi această celulă în crearea de noi particule virale. Mecanismul de acţiune al medicamentului constă în inhibarea integrazei, prevenindu-se astfel răspândirea virusului către celulele neafectate anterior.

Această descoperire vine la scurtă vreme după ce un grup de cercetători din Australia a publicat rezultatele unui studiu care indica un alt posibil tratament pentru HIV. Conducătorul grupului de cercetători, David Harrich, de la Institutul de Cercetări Medicale din Queensland, a dezvăluit o metodă de tratament prin modificarea unei proteine, denumite Nullbasic, de care virusul are nevoie pentru a se replica, oprind astfel creșterea virusului.

Potrivit ultimelor date ONU, numărul oamenilor infectaţi cu HIV a crescut în 2011 la 34 de milioane, de la 33,5 milioane în 2010. Cei mai mulţi dintre ei – 23,5 milioane – trăiesc în Africa. În 2011 au fost 1,7 milioane de morţi cauzate de SIDA.