Au crescut preţurile la carne şi lactate

65

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul ONU a recalculat indicele preţurilor la alimentele de bază, din coşul de materii prime alimentare tranzacţionate la nivel mondial. Indicele a crescut cu trei puncte în luna septembrie.

După două luni de stagnare, preţurile alimentelor la nivel global au urcat cu 1,4% în septembrie, ajungând la 216 puncte. Maximul de 238 de puncte s-a înregistrat în februarie 2011.

Pe scurt, asta înseamnă majorarea preţurilor la produsele de bază, adică la carne, lactate şi cereale. Preţurile pentru zahăr şi uleiuri au scăzut, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Cea mai puternică creştere s-a înregistrat la carne şi lactate, din cauza secetei de anul acesta, care a dus şi la reducerea estimării pentru recolta de cereale la nivel mondial în 2012, la 2,286 miliarde de tone, de la 2,295 miliarde de tone anterior.

„Preţurile au motive de creştere. Este puţin probabil să vedem o normalizare a acestora în curând. Volatilitatea nu se va reduce şi s-ar putea chiar să se intensifice în următoarele luni", a spus Abdolreza Abbassian, senior economist în organizaţie, conform Mediafax.