Riscurile consumului de carne procesată

363

Consumul de carne procesată crește riscul dezvoltării cancerului colo-rectal, aceasta este concluzia a numeroase studii știinţifice. Ceea ce nu se știa însă, este că acest risc poate fi dublat în cadrul unui segment anume de populaţie.

Cercetători de la mai multe universităţi au aflat că există o posibilitate ca markerii genetici să modifice riscul de boală al unei persoane, în funcţie de dieta acesteia. Deși subiectul mai trebuie aprofundat pentru a se putea ajunge la un consens pe această temă, noile rezultate „oferă indicii importante despre procesul de dezvoltare al bolii”, a declarat unul dintre autori, dr. Li Hsu, de la Centrul de Cercetare pentru Cancer Fred Hutchinson, din SUA.

Cercetătorii au realizat o metaanaliză a 10 studii despre dietă și sănătate, care au implicat mai mult de 18.000 de participanţi. Aceștia au fost împărţiţi în patru grupe, fiecare cu o cantitate crescândă de carne consumată, până la un total de 5 porţii pe săptămână.

Cercetătorii au observat că, de la o grupă la alta, riscul de a dezvolta cancer de colon crește cu până la 39%, în cazul celor care au mutaţia genetică rs4143094. Conform datelor pe care le-au publicat în jurnalul Public Library of Science Genetics, această mutaţie se găsește în aceeași regiune cromozomială cu altă genă ce joacă un rol în dezvoltarea mai multor tipuri de cancer, scrie The Telegraph.

Potrivit Fondului Mondial pentru Cercetarea Cancerului, s-ar înregistra cu 4.000 mai puţine cazuri de cancer de colon dacă oamenii ar consuma mai puţin de 10 grame de carne pe zi.

Consumul de carne procesată, adică cârnaţi, crenvurști, mezeluri, șuncă, tocături etc., crește de asemenea riscul de dezvoltare a cancerului pancreatic, conform unui studiu publicat în British Journal of Cancer.

Experţii de la Centrul de Cercetare pentru Sănătate și Nutriţie Sunlight din San Francisco avertizează că, în general, consumul de carne contribuie la mărirea tumorilor. Conform unei analize a 21 de tipuri de cancer, în 157 de ţări, ei au găsit că cele mai întâlnite forme de tumori asociate consumului de carne au fost cele renale, mamare, ale colului uterin, cancerul ovarian, testicular, de prostată, tiroidian.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.