Studiu: carne de curcan contaminată cu bacterii fecale

403

Mai mult de jumătate din probele de carne tocată de curcan recoltate de pe piaţa internaţională sunt contaminate cu bacterii fecale, a arătat un studiu realizat de publicaţia şi organizaţia nonprofit Consumer Reports, notează Huffington Post.

Cercetarea a analizat 257 de probe cumpărate din magazinde de tip retail (vânzare cu amănuntul), de pe teritoriul a 21 de state şi aparţinând la 27 de mărci diferite.

Pe lângă bacteriile fecale, specialiştii au putut observa că în jur de 90% din probele analizate conţineau cel puţin una din cele cinci bacteriile pentru care au fost testate: salmonella, staphylococcus aureus, E. coli, enterococcus și campylobacter. Dintre acestea, doar ultimul tip de bacterie nu a fost găsit în nici una dintre probe.

De asemenea, Consumer Reports a ajuns la concluzia că multe organisme cauzatoare de boli testate erau imune la antibiotice. În urma analizelor atât pe probele de carne de curcan convenţională, pe cele crescute cu antibiotice, dar şi pe cele însemnate că nu au fost crescute cu antibiotice, toate mostrele au semnalat prezenţa anumitor bacterii urmărite de cercetare. Cu toate acestea, în cazul mostrelor de la curcanii care nu au fost crescuţi cu antibiotice, bacteriile nu erau imune la această substanţă.

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Curcanului din Washington au atacat rezultatele studiului, spunând că cercetarea este una „alarmistă", iar bacteriile găsite în cele mai multe probe, enterococcus şi E. coli,  nu reprezintă surse provocatoare de boli.

Şi Institutul American de Carne a declarat că atenţia ar trebui să se concentreze asupra faptului că bacteriile patogene care ar putea constitui pericole de sănătate publică au fost găsite în cantităţi reduse sau chiar deloc.

Niciun articol afișat