Arma secretă care încetineşte încălzirea globală

145

Pe lângă faptul că plantele emit oxigen, contribuind la curăţirea aerului pe care îl respirăm, acestea produc aerosoli, care ar putea încetini procesul de încălzirea globală, arată un studiu publicat în jurnalul Nature Geoscience, notează LiveScience.

Cercetarea a ajuns la concluzia că plantele răspândesc aerosoli, particule dispersate în aer, lucru care ar putea ajuta la formarea norilor şi la răcorirea atmosferică. Astfel, aerosolii, împreună cu vaporii de apă şi oxigenul produs de plante, formează un fel de văl de particule care oglindesc razele puternice ale soarelui şi pot conduce la formarea norilor de ploaie. Cu cât temperaturile la care se află plantele sunt mai scăzute, cu atât creşte şi volumul de gaze emis de acestea, care se vor uni cu aerosolii, contribuind astfel la scăderea temperaturilor.

Pauli Paasonen, autorul coordonator al studiului, este de părere că această soluţie nu ne salvează în totalitate de pericolele încălzirii globale. El susţine însă că, deşi efectele aerosolilor asupra schimbărilor climaterice rămân un mister, înţelegerea modului de funcţionare a acestor particule poate îmbunătăţi modelele climatice.

La nivel global, efectul aerosolilor proveniţi din plante ajută la încetinirea procesului de încălzire în proporţie de doar 1%. Cu toate acestea, în zonele împădurite din Finlanda sau Canada, efectul de răcire poate ajunge chiar şi la 30%.

Doar un mic procent de aerosoli provine de la plante, arată un studiu realizat de Institutul Internaţional de Sisteme de Analiză Aplicate. Cea mai mare cantitate din aceste particule sunt produse de oameni, ca de exemplu gazele din ţevile de eşapament ale automobilelor, notează blogul despre mediu The Carbon Brief.